Međunarodna noć teatra: Pozorišna magija u cijeloj BiH

Međunarodna noć teatra biće održana 16. novembra u 11 evropskih država. Bosna i Hercegovina je jedna od njih.

Po deseti put koordinator ove manifestacije za našu zemlju biće Bosansko narodno pozorište Zenica. Merima Handanović, kao koordinatorica smotre, kaže kako se ove godine prijavilo 19 učesnika iz oba Bh. entiteta iz 14 gradova sa 26 programa.

Među učesnicima je pet državnih pozorišta, ali i brojni muzeji, kulturno-sportski centri, domovi kulture i amaterska pozorišta. Biće izvedeno deset pozorišnih predstava, a centralni događaj 10. Noći teatra u BiH biće premijerna izvedba predstave „Othello“, koprodukcijski projekat Bosanskog narodnog pozorišta, Makedonskog narodnog teatra i Peripetija production Skoplje iz Sjeverne Makedonije.

Bosansko narodno pozorište iste večeri, 16. novembra, biće i organizator izložbe „Romi na marginama“. Merima Handanović napominje kako će Noć teatra, osim pozorišnih predstava obilježiti promocije knjiga, online teatarske izložbe, kao i dva festivala, u Banjoj Luci i Vlasenici.

Cilj ove manifestacije, ističe ona, je otvoriti pozorište iz druge vizure i pokazati koliko nam je pozorišna umjetnost važna i vjerujem da će taj cilj biti ispunjen i ove godine.

Izvor: zenicainfo.ba