Nova predstava u produkciji BNP Zenica

Na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica 5. aprila je održana pretpremijerna izvedba predstave Drang Nach Westen (Prodor na Zapad), a u okviru 21. Međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće. Predstava je nastala po ideji i u režiji Lajle Kaikčije, a prema naručenom dramskom tekstu Dragana Komadine, bh. dramaturga iz Mostara. Riječ je o petoj premijeri na Velikoj sceni u okviru 66. pozorišne sezone, ukupno 711. premijeri zeničkog teatra.
Ova predstava će svoju svečanu premijernu izvedbu imati u petak, 6. maja, kao prva predstava u Takmičarskom programu XV Festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2016.
Riječ je o pozorišnoj priči koja snažno oslikava odraz vremena u kojem živimo. Kroz sudbinu jedne prosječne zeničke porodice zapravo je predstavljena sva složenost ozbiljne problematike sve masovnijih odlazaka iz zemlje, ali i drame onih koji ostaju. Ova predstava je svojevrsno svjedočanstvo sadašnjeg trenutka neizvjesnosti i nesigurnosti, a dramski tekst koji je nastajao i razvijao se u procesu rada na predstavi zasigurno može predstavljati vrijedan historijski materijal budućim generacijama.
Scenografiju i izbor kostima za ovu predstavu potpisuje Sabina Trnka, kompozitor je Igor Kasapović, dok glumački ansambl predstave čine Izudin Bajrović, kao gostujući glumac, inače prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, te glumci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica – Saša Handžić, Uranela Agić-Burina, Lana Delić i Enes Salković.