Omladinski hor Zenica ove godine slavi svoj 30. rođendan

Omladinski hor Zenica ove godine slavi svoj 30. rođendan.

Restriktivne mjere zbog pandemije koronavirusa otežavaju im rad. Uprkos tome realizovat će svoje umjetničke zamisli i obradovati zeničku publiku.

“Sa horom od pedesetak članova nije jednostavno raditi probe u vrijeme zaraze, ipak, uz poštivanje svih propisanih mjera, uspjevamo u tome i uobličavamo naš jubilarni rođendanski koncert”, kaže rukovodilac Omladinskog hora, Milenko Karović.

Zvat će se „My way“ i uz aktuelni sastav hora okupit će i 40 njegovih bivših pjevača.

“Imat ćemo i i pjevanje mama i djece. Naslovnu melodiju koncerta pjevat će Saša Domuz koji ju je prvi pjevao u ratnim godinama. Gošća iz Sarajeva, Emina Karović izvest će „Gubec bega“ i „Janino ludilo“. Od „starih“ solista tu će biti Sandra Ubiparip, a još pregovaramo sa Dženanom Mustafić koja sada živi u Beču“, precizira Milenko Karović.

“Od prvobitnih 60, repertoar smo”, kaže Karović, “teška srca sveli na 20 odabranih kompozicija. Još uvijek nije riješena dilema gdje će i kada održati ovaj koncert, u Gradskoj Areni ili u pozorištu. Bojim se da će pozorište biti malo za taj koncert i zato razmatramo mogućnost nastupa u Areni, ako se sponzori odazovu da omogućimo hiljadu stolica u parteru, ako ne u igri su dva koncerta za redom u BNP. Termin je kraj proljeća i početak jeseni, što sve zavisi od panedmije“, napominje Karović.

Treća mogućnost je koncert na otvorenom. Omladinski hor pred publikom će biti i 19. marta u BNP-u u scenskom programu „Zjenica oka mog“ kojeg organizuje Zeničanin sa zagrebačkom adresom Tomislav Kašljević, a u kojem će nastupiti i stari zenički rock bendovi: “Nemoguće vruće“, “Taxi bend“, „Gong“, Džadžo i Hisam Jusufović.

Omladinski hor dobio je i poziv za gostavanje na međunarodnom festivalu horova koji će se u junu održati u Ohradu u Makedoniji. U kalendaru aktivnosti za ovu godinu, Omladinski hor trenutno ima još tradicionalni Novogodišnji koncert.

 

Izvor: zenicainfo.ba