Predstavom “Žiranti” Muhamed Bahonjić–Bah se oprašta od pozorišne karijere

Bosansko narodno pozorište Zenica priprema predstavu „Žiranti“, po tekstu Marija Ćuluma te u adaptaciji i režiji Muhameda Bahonjića.

Režijom i glumom u ovoj predstavi, Bahonjić želi obilježiti svoj odlazak u penziju. Muhamed Bahonjić–Bah, glumački je veteran zeničke i bh. scene. U predstavi „Žiranti“, po tekstu Marija Ćuluma, igrao je u Banjalučkom pozorištu.

“Već sam pokušavao da je postavimo i u zeničkom pozorištu i evo sad”, kaže Bahonjić, “u godini kada se službeno penzionišem ispunit ću svoje želje da ovu komediju vidi zenička publika i da igram sa mladim ljudima. Svako ima želju da odigra sa svojim starim veterenima, kolegama sa kojima je dugo godina radio. Nažalost mojih dragih prijatelja više nema među nama i ovo je sada poruka, jako se dobro osjećam uz ove mlade ljude. Ja odlazim oni dolaze i uvijek pozorište živi“.

Muhamed Bahonjić–Bah

Među mladim glumcima o kojima Bah govori, a sam je birao glumačku postavu je i Adna Hasanić. Kaže da joj je velika čast igrati u predstavi u kojoj glumi i koju režira naša glumačka legenda.

“Velika mi je čast da na kraju njegove glumačke karijere igram u predstavi koju on režira i dijelim scenu sa njima. S druge strane, mislima da je jako lijepo osvježenje da BNP ima komediju na repertoaru. Nadam se da će zasmijati našu publiku u ovim tmurnim danima“, poručuje Adna Hasanić.

Dramaturg predstave, Hasan Džafić ističe kako su „Žiranti“ komedija situacije u kojoj je zastupljeno nekoliko vrste komike, one koja proizilazi iz jezika te nešto ironije i satire.

„Predstava se radi na taj način da će u njoj biti dosta elemenata plesa, muzike i koreografije. U svakom slučaju radi se o tekstu koji zaslužuje rediteljsku i glumačku te pažnju producenata. Nadamo se da će uz dobru režiju i dobru podjelu uloga publika biti zadovoljna i da će tekst uspjeti da nas razgali u ovo naše turobno vrijeme“, ističe Hasan Džafić.

U predstavi igraju: Tamara Miličević-Stilić, Zlatan Školjić, Adna Hasanić, Adem Smailhodžić, Ermina Nišić i Muhamed Bahonjić. Premijera je najavljena za prvi april.

 

Izvor: zenicainfo.ba