„Razred“, „Uzmi malo sna u šaku“ i čitanje priča za djecu prije spavanja za vikend na online repertoaru BNP Zenica

Bosansko narodno pozorište Zenica u vrijeme izolacije pozorišnu umjetnost prezentira nizom online aktivnosti.

Pored redovnog online repertoara sačinjenog od predstava koje se vikendom emituju na Youtube kanalu BNP Zenica već šest sedmica, aktivan je i projekat „Jutarnja selfie poezija“ koju po vlastitom odabiru interpretiraju glumice i glumci Bosanskog narodnog pozoišta Zenica i koja se emitira svaki radni dan od 9 sati, također, putem Youtube kanala. Publika koja prati online repertoar Zeničkog pozorišta, do sad je imala priliku da u okviru „Jutarnje selfie pozije“ gledaju Faketu Salihbegović-Avdagić, Roberta Krajinovića, Sabinu Kulenović, Adema Smailhodžića, Anđelu Ilić, Mugdima Avdagića, Erminu Nišić, Lanu Zablocki, Enesa Salkovića i Sašu Handžića.

U subotu od 11 sati putem Youtube kanala BNP Zenica, u okviru već redovnog online repertoara, bit će upriličeno online gledanje predstave za djecu „Uzmi malo sna u šaku“ u režiji Miroljuba Mijatovića, u izvedbi brojnih učesnika i učesnica koji su u to vrijeme pohađali Dramski studio Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava je premijerno izvedena 11. maja 2008. godine.

Isti dan od 19. 30 sati će biti upriličeno gledanje predstave „Razred“ prema tekstu Matijaža Župančića, u režiji Gorana Damjanca i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. U predstavi igraju: Saša Handžić, Selma Mehanović, Adis Mehanović, Nusmir Muharemović, Anđela Ilić, Enes Salković i Ištvan Gabor. Predstava je premijerno izvedena 27. februara 2013. godine.

Predstave će na Youtube kanalu biti dostupne tokom vikenda. Linkovi predstava će biti dostupni i na Instagram i na Facebook profilu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a predstave će biti dostupne za gledanje tokom vikenda.

Pored navedenih aktivnosti, Bosansko narodno pozorište Zenica počinje sa novim online aktivnošću „Priče za djecu prije spavanja“. Naime, glumice i glumci Zeničkog pozorišta će čitati priče za djecu koje će biti emitovane putem Youtube kanala BNP Zenica svake nedjelje od 19.15 sati.