“Sedam strahova” – Nova predstava BNP-a prema romanu Selvedina Avdića

Rediteljka Selma Spahić u Bosanskom narodnom pozorištu priprema predstavu „Sedam strahova“ po motivima istoimenog romana književnika i novinara iz Zenice Selvedina Avdića.

Nakon „Moje fabrike“ ovo je njena druga inscenacija Avdićeve proze na daskama zeničkog pozorišta. Predstava „Moja fabrika“ je bila uzbudljiv i intrigantan teatarski komad. Selma Spahić kaže da je prije ovog poduhvata planirala da uprizori roman Selvedina Avdića „Sedam strahova“,djelo koje je već prevedeno na brojne svjetske jezike. “Sedam strahova“ je pogodniji za dramatizaciju jer ima narativnu liniju i osnovnu priču blisku drami sa elementima fikcije i trilera.

“Selvedin Avdić to divno subvertira. On tu formu koristi za našto što njemu treba. Taman kada pomislite da ste u žanru trilera on to pretvara u nešto. Privilegija mi je što ovo djelo Selvedina Avdića mogu postaviti na scenu“, ističe Selma Spahić. Ovaj tekst, kaže ona može se postaviti na pozornice širom svijeta ali posebnu snagu, ipak, ima u gradu u kojem je nastao i o kome govori. “Grad odjednom počinje da diše nekom potpuno čudnom magijom. Ulice koje znate postaju čudnovati narativi. To na koji način on ovaj grad čini istovremeno mjestom fantazije, tuge, boli, prošlosti i budućnosti je virtuozno“. Unutarnji svijet glavnog junaka priče, rediteljka na scenu želi da prenese isključivo pozorišnim sredstvima bez da ga posebno verbalno artikulira. “To je zapravo teatarski uzbudljivo.To njegovo brkanje stvarnosti i fikcije u čemu odjednom,sa svih strana,počinju da se dešavaju nadrealne stvari“, kaže rediteljka.  Radi se o ansambl predstavi u kojoj će zeničke glumce podržati i kolega iz Sarajeva Ermin Bravo. Uz Selmu Spahić dramatizaciju potpisuje Emina Omerović. Muziku predstave potpisuju Nedim Zlatar i Leonardo Šarić, dok je za scenski pokret zadužen Thomas Steyaert. Premijera je predviđena za prvu sedmicu juna.

 

Izvor: zenicainfo.ba