Trogodišnje istraživanje Sune Kovačevića rezultiralo izadavanjem knjige

Ugledni socijalni radnik i pisac iz Zenice, Suno Kovačević ovih je dana objavio geneaološku studiju „Familija Kovačević u Mižnovićima“. Tri godine istraživačkog rada rezultirale su rukopisom koji bi mogao biti zanimljiv svima a ne samo Đulićima, Bašićima i Kovačevićima.

U svom trogodišnjem istraživanju istorijata porodice Kovačević, Suno Kovačević je došao do 1697. godine i krvavog pohoda Eugena Savojskog koji je spalio Sarajevo. Pouzdani preci su braća Bašić sa Kovača koji su morali potražiti novi dom.

Dvojica braće Bašića nastanili su se u Brezi a druga dvojica u Mižnovićima odakle porijeklo vuku današnji Kovačevići“.

Dvojica braće sačuvala su prezime Bašić a dvojica uzela Kovačević po Kovačima u Sarajevu. Gdje danas žive Kovačevići sa istim genom.

Izvorno prezime je Đulić i danas ih imamo na Kovačima. Tu su i Bašići koji slijede istu rodnu liniju i koji danas žive u Gornjoj Brezi. Kovačevići su od tih davnih vremena u Mižnovićima. Proveo sam i malo istraživanje o rasprostranjenosti prezimena Kovačević sa kojima nemamo krvne veze u Bosni i Hercegovini, bivšoj Jugoslaviji pa i svijetu i to je uvršteno u knjigu“, kaže nam autor knjige.

Suno Kovačević

Suno Kovačević je obradio porodično stablo sve do svojih potomaka. Vjerujem, naglašava, da će neke nove generacije moći da nastave i prošire ovu knjigu.Izdavač knjige je Centar za kulturu Olovo uz sredstva Fonda za izdavaštvo Federacije BiH. Suno Kovačević objavio je pet stručnih knjiga iz socijalne politike, pet knjiga aforizama, tri knjige pjesama i jednu knjigu satiričkih eseja. Ovo mu je petnaesta objavljena knjiga.

 

Izvor: zenicainfo.ba