Uspješna godina Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Pandemijska 2021. godina je za Bosansko narodno pozorište Zenica bila kako izazovna, tako  i uspješna. Proteklu godinu obilježili su sa velikim brojem aktivnosti i premijernih izvođenja.

Bosansko narodno pozorište Zenica je u protekloj 2021. godini imalo veliki broj premijernih izvedbi, veliki broj aktivnosti i dosta manifestacija.

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u 2021. godini smo imali čak šest premijernih naslova, od toga dvije predstave za djecu i četiri za odrasle. Dakle, dvije u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene“, navela je Merima Handanović, potparolka Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Merima Handanović

Ono što je obilježilo pandemijsku 2021. godinu jeste i XX jubilarni festival bosanskohercegovačke drame i realizacija Noći teatra u Bosni i Hercegovini, koja je u koordinaciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ono što je obilježilo svakako 2021. godinu je i XX jubilarni festival bosanskohercegovačke drame. Zaista smo sretni da smo uspjeli realizovati ovaj festival koji je bio jako uspješan. Također, Noć teatra za Bosnu i Hercegovinu, koja je u koordinaciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica“, dodala je Handanović.

Protekle godine održana je i velika turneja po Kraljevini Švedskoj sa predstavom „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“, koja je višestruko nagrađivana predstava. A kako navodi naša sagovornica, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u pripremi je nova predstava pod nazivom „Ugasimo svjetlo“, čija je premijera planirana za 20. januar. Riječ je o tekstu bosanskohercegovačke autorice Lejle Kalamujić. U predstavi igraju glumice Sabina Kulenović i Faketa Salihbegović-Avdagić, a režiju potpisuje Lajla Kaikčija.

 

Izvor: zenicainfo.ba