Atletski klub Zenica počeo pripreme za Međunarodni atletski miting

Kalendar Atletskog saveza BiH za 2020. godinu doživio je velike promjene zbog pandemije korona virusa.

Većina takmičenja je odgođena dok su neka od najznačajnijih pomjerena za avgust i septembar.

„Do sada nije održano niti jedno ozbiljnije atletsko takmičenje osim mitinga u Sarajevu koji je bio lokalnog karaktera. Imamo sada u nedjelju 12. jula Prvo otvoreno prvenstvo BIH na 10.000 i na 5.000 m hodanje. U okviru toga će se održati ogledno takmičenje, gdje će se rezultati priznati kao zvanični. To će biti pokazatelj šta su atletičari uradili u periodu koji je iza nas“, izjavio je Aziz Kevelj, trener i generalni sekretar AK Zenica.

Atletski klub Zenica će u Sarajevu nastupiti u punom sastavu sa 19 atletičara i atletičari. Izostaće jedino trojica šampiona:Amel Tuka, Mesud Pezer i Hamza Alić. Na spisku  su Dejan Mileusnić, Abedin Mujezinović, Maid Redžić, Sedin Heco, Mediha Salkić, Adis Hodžić i ostali mlađi atletičari.

„Od njih očekujemo dobre rezultate tako da možemo reći da je iza njih jedan dobar period bez obzira na pandemiju“, optimista je Aziz Kevelj.

Zbog pandemije većina bh. takmičenja je odgođena ili pomjerena za naredni period. Najjače takmičenje iz kalendara Atletskog saveza BIH kao i ranijih godina održaće se u Zenici 8. i 9. avgusta. Biće to Seniorsko prvenstvo BIH.

„Što se tiče ekipnog prvenstva mi konkurišemo za prvo mjesto i bilo bi iznenađenje da se to ne desi“, uvjeren je Kevelj.

Informacija koja će posebno obradovati ljubitelje atletike u Zenici jeste da Atletski klub Zenica nije odustao od organizacije Međunarodnog atletskog mitinga. Juče je održana sjednica Upravnog odbora kluba na kojoj je donesen zaključak da se miting održi 2. septembra na Kamberovića polju.

„Uporni smo u nastojanju da se miting održi. Miting će se održati 2. septembra, ako to situacija dozvoli. Neće biti tragedija ako se i pomjeri za koji dan. U svakom slučaju biće to u skladu sa preporukama Kriznog štaba Federacije BIH vezano za Covid 19“, izjavio je za kraj Aziz Kevelj.

 

Izvor: zenicainfo.ba