EP za odbojkašice: Bjelorusija savladala Slovačku, Srbija pobijedila BiH

Reprezentacija Bjelorusije savladala je sa 3-1 u setovima (20-25, 26-24, 25-19, 25-21) selekciju Slovačke, a Srbija sa 3-0 selekciju Bosne i Hercegovine (25-23, 25-11, 25-13) u okviru 3. kola grupe 1 Evropskog juniorskog prvenstva Evrope u odbojci CEV U19 2020. koja svoje mečeve igra u Zenici.

Bjeloruskinje su tako se pridružile Poljskoj sa stopostotnim učinkom – dvije pobjede iz isto toliko mečeva (Srbija ima dvije pobjede iz tri meča). Ove selekcije imaju i najviše šansi da zauzmu prva dva mjesta u grupi koja vode u polufinale u kojem bi trebali odmjeriti snage u subotu u Gradskoj Areni “Husejin Smajlović” protiv dvije prvoplasirane ekipe iz grupe 2, koja igra svoje mečeve u Gradskom vrtu u Osijeku.

Izjave nakon prvog meča:

Volha Palcheuskaya, selektorka Bjelorusije: “Bila je ovo zaista teška utakmica za nas. Poslije jučerašnje pobjede nad Srbijom u našem prvom meču na prvenstvu, trebalo je pobijediti Slovačku danas”.

Ondrej Spisak, pomoćni trener Slovačke: “Osvojili smo prvi set, igrali dobro. Zahvaljujući odličnoj taktici selektora, dobro smo stajali na terenu, ali koncentracija igračica nije trajala dugo. Bile su individualne greške, nedisciplina u igri pojedinih igračica. Možemo pohvaliti igru u prvom setu, ali ne možemo biti zadovoljni u konačnici jer smo izgubili”.

Izjave nakon drugog meča:

Ivan Milenković, pomoćni trener Srbije: “Mi smo u ovoj utakmici bili favoriti, ušli smo malo stisnuto u prvi set. Ali kasnije kada su se djevojke opustile, sve je došlo na svoje i zasluženo smo pobijedili sa 3-0. Na nama je da pokušamo pobijediti Poljsku i izborimo polufinale. Taj meč je odlučujući. Ko pobijedi ide dalje”.

Goran Savić, pomoćni trener BiH: “Srbija je malo ušla pod pritiskom. Mi smo stvarno odigrali dobro prvi set, imali čak i priliku kod 23-23 imali napad. Poslije, u drugom i trećem setu našu igru je uništio loš prijem. A onda su i ostali elementi igre takođe postali loši i poraz je bio neminovan.”

Bjelorusija – Slovačka 3-1 (20-25, 26-24, 25-19, 25-21)

BJELORUSIJA: Shahun, Vaskouskaya, Liabiodkina, Kastsiuchyk, Karabinovich, Sauchuk, Bahayeva, Borys, Aliseika, Vakulka, Burak, Mikanovich. Selektor: Volha Palcheuskaya.

SLOVAČKA: Dlhosova, Cierna, Valentova, Hrusecka, Smieskova, Fricova, Foldesiova, Kucserova, Justhova, Navratova, Kohutova, Laucikova. Selektor: Jaroslav Hancok.

Srbija – BiH 3-0 (25-23, 25-11, 25-13)

SRBIJA: Tisma, Gočanin, Savičević, Uzelac, Taubner, Vrcelj, Cvetković, Kurtagić, Savić, Kočarević, Osmajić, Tica. Selektor: Milan Gršić.

BOSNA I HERCEGOVINA: Vukoje, Čelar, Glibić, Garić, Marković, Albijanić, Ilić, Joldić, Halilović, Topalović, Buljubašić, Popić. Selektor: Natmir Buljubašić.