Evropsko prvenstvo za odbojkašice u Zenici bit će održano

Početkom januara ove godine Odbojkaški savez BIH i Odbojkaški savez Hrvatske potpisali su u Zenici ugovor o organizaciji Evropskog prvenstva u odbojci za žene U 19 koje će se održati od 19. avgusta do .1  septembra 2020 godine.

Ova velika sportska manifestacija, sigurno i najveća u ovoj godini u našoj državi, planirao je da se održi uporedo u dva grada Zenici i Osijeku. Pandemija Korona virusa u protekla dva mjeseca napravila je veliku štetu sportu. Širom Evrope otkazana su brojna sportska takmičenja.

U Odbojkaški savez BIH do danas nije stigla informacija o eventualnom otkazivanju Evropskog prvenstva u odbojci za žene U19. To je jutros potvrdio i Alija Fatić, predsjednik Odbojkaškog saveza BIH.

„Zvanična odluka  Evropske odbojkaške Federacije o odgađanju Evropskog prvenstva u odbojci koje treba da se igra u Zenici je još uvijek na snazi i prvenstvo još uvijek zvanično nije odgođeno. Ja sam juče razgovarao sa predsjednikom odbojkaške Federacije i otprilike je rečeno da Evropsko prvenstvo ostaje u planiranom terminu. Nama, kao Odbojkaškom savezu BIH najbitnije je zdravlje sportista i publike. Bitno nam je da se prvenstvo igra pred publikom. Mi pratimo razvoj događaja sa pandemijom. Najbitnije je da krene avionski saobraćaj. Ako prvenstvo bude odgođeno onda to može biti najkasnije do mjeseca oktobra. Ako se to desi onda moramo potpisivati ponovo ugovore sa sponzorima, hotelima i dvoranom. Za sada ostaje termin održavanja od 19. avgusta do 1. septembra“, izjavio je za naš portal Alija Fatić, predsjednik Odbojkaškog saveza BIH.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo ako se odobre igraju se 28.avgusta u Zenici, muška i ženska reprezentacija BIH, dok bi se jedna utakmica igrala u Kaknju. Za sada ostaju na snazi odluke koje su ranije donijete u Evropskoj odbojkaškog Federaciji. Muška seniorska reprezentacija igraće sa Turskom, a ženska seniorska reprezentacija u odbojci sa Slovenijom.

Cjelokupna organizacija Evropskog prvenstva u odbojci U 19 će koštati 591.000 KM.

 

Izvor: zenicainfo.ba