Evropsko prvenstvo za odbojkašice: Zenica ponovo domaćin velikih sportskih takmičenja

Predstavnici Odbojkaškog saveza BIH na današnjoj press konferenciji u Zenici saopštili su nove pojedinosti u vezi priprema za organizaciju Evropskog prvenstva u odbojci za juniorke koje će se održati od 19. avgusta do 1. septembra u Zenici.

Alija Fatić, predsjednik Odbojkaškog saveza BIH najavio je za subotu 27. juna  prvo okupljanje bh. odbojkašica na Ilidži. Na spisku selektora Natmira Buljubašića biće 57 odbojkašica. Za učešće na Euru biće izabrano 20 najboljih.

„Imamo namjeru da se pripremimo što bolje. U Zenici će se obaviti žrijeb za grupe. Očekujem da sve reprezentacije potvrde dolazak i učešće na žrijebu. Biće pozvani i predstavnici saveza koji učestvuju. Jedna grupa će igrati u Hrvatskoj a druga u Zenici. Nosioci grupa su Hrvatska i BIH. Učesnici su Rusija, Italija, Turska, Srbija, Njemačka, Slovačka, Bugarska, Bjelorusija, Francuska, Poljska, Hrvatska i BIH. Kao što vidimo to su sve velesile u odbojci. Ove zemlje su dobile učešće po rejtingu nakon prvog kruga jer drugi krug kvalifikacija nije završen. Do sutra je rok da potvrde učešće na izvlačenju. Želio bih još jednom da se zahvalim gradonačelniku Zenice na prijemu i na velikoj pomoći i saradnji i na svemu što nam daje Zenica“, istakao je u svom izlaganju Alija Fatić, predsjednik Odbojkaškog saveza BIH.

„Želim dobrodošlicu našim gostima. Zenica je grad sporta, iako klubovi nisu radili kako treba. Zenica je jedna od najvećih sredina u BIH koja izdvaja najviše sredstava, to jest izdvajamo 2.000.000 KM na godišnjem nivou. Rezultati to ne pokazuju, zato sam bio presretan kada je predsjednik Fatić došao kod mene i kada je najavio da bi to mogli biti u Zenici. Ovo će biti prva sportska manifestacija nakon prekida ne samo u Zenici, već regionu i šire. Ja se iskreno nadam da će epidemiološka situacija biti povoljna i da će čak i gledaoci moći da prisustvuju. Grad Zenica će narediti HES-u da prati sva mjesta gdje su reprezentacije i da vrši redovnu dezinfekciju. Drago mi je da će i naši privrednici imati učešće u ovome  i da će nešto zaraditi. Još jednom hvala vam što se odabrali Zenicu. Budite sigurni Zenica se neće osramotiti“, zaključio je na kraju izlaganja Fuad Kasumović gradonačelnik Zenice.

Danas su predstavnici Odbojkaškog saveza BIH najavili da će se u Zenici nakon Evropskog prvenstva održati i Drugi turnir grupe F kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u odbojci za seniorke. Turnir će se održati od 3. do 7. septembra. Osim naše reprezentacije u grupi F igraju još Češka, Latvija i Slovenija. Danas je takođe potpisan ugovor između Odbojkaškog saveza BIH i hotela Zenica za smještaj učesnika kvalifikacijskog turnira koji se igra u septembru.

 

Izvor: zenicainfo.ba