FOTO: U Zenici se održava 27. ekipno prvenstvo za seniore u šahu

U organizaciji šahovskog saveza FBiH i šahovskog kluba Lukavac u ovom gradu se od 30. oktobra do 4. novembra održava 27. ekipno prvenstvo za seniore–Prva „A“ liga. Na prvenstvu učestvuje devet klubova, a na listi učesnika su i dva zenička kluba ŠK “Čelik” i ŠK “Preporod” iz Zenice.

Prvenstvo se igra po Bergerovom sistemu od devet kola uz FIDE tempo (90 minuta za cijelu partiju uz bonifikaciju od po 30 sekundi po potezu počevši od prvog). Danas do 14 sati odigrana su dva kola, u prvom kolu/sinoć/ oba zenička kluba zabilježila su poraze. Čelik je izgubio od Sarajeva sa 4,5:1,5 dok je Preporod poražen od Cazina sa 4:2.

U drugom kolu odigranom jutros šahisti Čelika upisali su prvu pobjedu, te su bili bolji od Cazina sa 3,5:2,5. Ekipa Preporoda bila je slobodna u drugom kolu, a nakon 2 kola na tabeli vodi Sarajevo sa četiri boda. Čelik je šesti sa dva poena, dok je Preporod na osmom mjestu bez bodova. Danas od 16:30 minuta igraju se partije 3. kola gdje igraju Preporod i Čelik kao gradski šahovski derbi.

Za ekipu ŠK Čelik nastupaju: IM Goran Trkulja, Faris Čunjalo, Dragan Stanković, FM Enver Muratović, Nermin Šestić i Vedad Šestić, rezerva Evel Karalić.

ŠK Preporod igra u sasatavu: Dino Marković, Bas Buse Kocyigit, Ismet Mešić, Vahdet Patković, Jasmin Beširević, Mehmedalija Redžepi, Halid Bajramović, rezerva Hajrudin Kustura.

 

Izvor: zenicainfo.ba