Gradska uprava se oglasila povodom dešavanja u NK Čelik

Vezano za najnovija dešavanja u Nogometnom klubu Čelik, gdje je ostavku na mjesto predsjednika podnio i povlaćenje iz kluba najavio gospodin Olgun Aydin, Grad Zenica dužan je informisati javnost, prije svih navijače NK Čelik o sljedećem.

Grad Zenica kao potpisnik Protokola sa investitorom Olgun Aydinom, odnosno „Han Group“ d.o.o. Zenica ispunio je sve preuzete obaveze iz istog. Reprogram duga prema Poreznoj upravi FBiH redovno se finansira, a u 2018. i 2019. godini Grad Zenica je rad NK Čelik podržao sa preko 250.000 KM. Takođe, više stotina hiljada KM utrošeno je rekonstrkciju stadiona Bilino polje (rasvjeta, svlačionice, prostor za medije, održavanje travnjaka itd), što je direktan doprinos radu NK Čelik. Istovremeno, treninzi svih selekcija, kao i utakmice omladinskih kategorija NK Čelik održavani su na Kamberovića polju, za što je obaveze prema Javnom preduzeću za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica isključivo izmirivao Grad Zenica.

Istina, investitor, gospodin Olgun čije napore i uložena sredstva u NK Čelik izuzetno cijenimo, nije ušao u realizaciju izgradnje dva nogometna terena za potrebe Fudbalske akademije Čelika na lokalitetu „Plandište“. Međutim, tu najmanje krivicu snosi Grad Zenica, obzirom da je prijedog Ugovora o ustupanju zemljišta prema NK Čelik i „Han Group“ napravljen u maju 2019. godine, a odgovor iz Čelika dobili smo u junu iste godine. Gradsko vijeće je u oktobru 2019. godine prijedlog Ugovora jednoglasno odbilo, nezadovoljno situacijom u klubu, koja je već tada bila daleko od povoljne i najavljivane.
Grad Zenica i gradonačelnik Fuad Kasumović sa žaljenjem su primili informaciju o povlačenju investitora, gospodina Olguna iz projekta stabilizacije NK Čelik. Podsjećamo, stav gradonačelnika od početka je bio, da se NK Čelik treba depolitizovati, kao i svi sportski klubovi i udruženja građana, te u tom smislu u protekle tri i po godine Gradska uprava i gradonačelnik nisu imali nikakve ingerencije , niti su se miješali klupsku, kako sportsku, tako i ekonomsku politiku NK Čelik. Isto tako, izražavamo nadu da će se trenutna situacija prevazići i u tom kontekstu spremni smo podržati realne prijedloge za opstanak Nogometnog kluba Čelik, kao jednog od simbola našeg grada.