Gradska uprava spremna pomoći NK Čelik, revizija stanja i dugovanja prioritet

Danas je u Gradskoj upravi održan još jedan sastanak u cilju pronalaženja rješenja za izlazak NK Čelik iz krize.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Fuad Kasumović sa svojim saradnicima i predstavnici Udruženja navijača Robijaši 1988 sa advokatskim timom. Tema razgovora bio je ugovor od strane navijača koji sadrži više predloženih tačaka. Gradonačenik Zenice Fuad Kasumović još jednom je naglasio tokom današnjeg sastanka da će on i Gradska uprava podržati sva rješenja koja su u zakonskim okvirima, ali da je prije svega neophodno izvršiti kompletnu reviziju .

„Danas me je posjetila grupa entuzijasta. Oni nisu Čelik. Čelik je udruženje građana, ali nema ni skupštinu ni izvršni odbor. Prvo moraju srediti ko su šta su da imaju legitimitet. Oni su dostavili gradu prijedlog ugovora. Grad prihvata sve iz ugovora što zakon dozvoljava. Kratko i jasno. Najbitnije je da se mora imati početno stanje šta i koliko Čelik duguje. Već mjesec i po meni delegacije dolaze u vezi Čelika. Ja im nudim do 100.000 KM da platimo revizorsku kuću, da građani ovog grada i Robijaši, i svi znamo koliko je Čelik dužan i na osnovu toga da donesemo odluku, koju vrstu pomoći i kako. Ja dok sam gradonačelnik ne želim bacati pare građana Zenice,“ izjavio je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Grad Zenica je ranije na sebe preuzeo obavezu plaćanja reprograma dugovanja i čak je preplatio iznos od 300.000 KM. Danas je gradonačelnik upoznat sa informacijom da je Čelik i Upravi za indirektno oporezivanje dužan preko 1.000.000 KM.

Za predstavnike navijača u ovom trenutku najbitnije je da ispune obaveze  prema nogometašu Anti Blaževiću i treneru Igoru Joviću jer imaju presude  FIFE, bez kojih Čelik ne može nastaviti takmičenje niti u jednoj ligi.

„Mi smo danas ovdje već drugi put. Donijeli smo ugovor da se Grad Zenica obaveže koliko može pomoći Čeliku. Dali smo naše prijedloge i viđenja. Sastanak je tekao u tom pravcu da je u ovom trenutku najvažnija revizija poslovanja, nakon čega bi grad mogao pomoći. Naš stav je da mi imamo sve osim vremena. Čelik nije u Premije ligi i ne zna da li će ostati ili neće. To je sve manje važno, najbitnija je stvar da se Čelik ne ugasi. Mi smo gradonačeniku kazali da li je dug  milion, osam ili 15 miliona to više nije važno, moramo naći model za vraćanje dugova prema svima. Da li će to trajati godinu ili pet godina , uglavnom  mi to neznamo. Klub je previše zadužen i mora se uraditi revizija. Tu smo se saglasili sa gradonačelnikom. Razgovarali smo sa igračima kojima se duguje i oni su pristali da se dugovanja smanje za pola i da neće biti naknadnog utuživanja. Trenutno u klubu nema nikoga. Nemamo predsjednika niti direktora. Tu je samo Damir Bradarac koji je v.d. i on na prvoj skupštini želi da da ostavku. Moramo formirati Skupštinu ali niko neće da se prihvati „ vrućeg krompira „ svi bježe od Čelika. Imamo mi neke ljude, ali ne žele ući u klub dok ne budu imali garancije od grada da će pomagati Čelik“, izjavio je nakon sastanka Vladan Popović, predstavnik Udruženja  građana navijača Robijaši  1988.

Predstavnici navijača još jednom su bili kategorični: „Sve dolazi u obzir osim gašenja kluba“.

 

Izvor: zenicainfo.ba