Međunarodno otvoreno prvenstvo i 16. sportske igre paraplegičara

Međunarodno otvoreno prvenstvo i 16. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječje paralize, bit će održani od 12. od 14. septembra u Zenici.

Organizator je Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH, dok je domaćin Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

„Zenica je po treći put domaćin Međunarodnog otvorenog prvenstva i 16. sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize BiH. Nastavljamo kontinuitet koji je veoma bitan da pokažemo da je sport zastupljen u redovnom životu svih osoba sa invaliditetom. Cilj nam je da kroz promociju sporta, promovišemo i osobe sa invaliditetom kao jednakopravne građane“,izjavio je za Zenicainfo.ba, Harun Aliefendić, predsjednik UO Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize ZDK-a.

Na prvenstvu će učestvovati 130 takmičara i takmičarki iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Srbije, bh. entitet Republika Srpska i Federacija BiH. Takmičenja će biti održana u tri discipline, a to su trke u kolicima na 100, 200, 400 metara, zatim bacačke discipline: koplje, kugla, disk i čunj, te takmičenje u šahu.

 

Izvor: zenicainfo.ba