NK Čelik i Radnik jedine ekipe koje igraju na Dan nezavisnosti BiH

Nogometni klub Čelik i Fudbalski klub Radnik jedine su ekipe koje će igrati na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a duel je na rasporedu na stadionu Bilino Polje u nedjelju.

Navijači zeničkog Čelika bili su iznenađeni odlukom kluba da utakmicu na stadionu Bilino Polje igra prvog marta, a iz kluba iz Zenice rekli su kako se termin nije mogao promijeniti zbog TV prava i ranije dogovorenog TV prijenosa.

Zeničani su pokušali promijeniti termin utakmice, saglasan je bio i bijeljinski Radnik, ali je Nogometni savez BiH zbog ranije dogovorenog TV prijenosa bio nemoćan i duel će se odigrati prvog marta.

Nije ovo prvi put da se utakmice Premijer lige BiH igraju na dan kada se u Bosni i Hercegovini slavi nacionalni praznik. Prošle sezone na Dan državnosti, 25. novembra, igrala su se tri duela.

Na Dan državnosti 2017. godine odigrana su četiri duela, a jednu od utakmica odigrao je i zenički Čelik i poražen je od Krupe rezultatom 2:0 na domaćem terenu.

“Praksa je da se ne igra samo na vjerske praznike. Sve ostalo se igra. Samo na vjerske praznike se ne igra, i to samo prvi dan”, rekli su nam iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Dan ranije svoje utakmice odigrat će Mladost i Široki Brijeg, Zvijezda 09 i Željezničar, Borac i Sarajevo te Zrinjski i Sloboda. Prvi duel u petak će odigrati Tuzla City i mostarski Velež.