NK Čelik: Zabranjujemo korištenje simbola i imena kluba u predizbornim kampanjama

Čelnici Nogometnog kluba Čelik oglasili su se na zvaničnoj stranici i poručili su kako “odlučno zabranjuju korištenje imena i simbola kluba” u predizbornim kampanjama.

Saopštenje čelnika zeničkog Čelika prenosimo u cijelosti:

“Svaki početak je težak no početak političkih kampanja je još teži jer sa sobom nosi mučninu laži, manipulacija, sukoba i slatkih obećanja koje vrlo rijetko dođu do realizacije bez vanjskog pritiska ‘nepodobnih’.

Imajući u vidu da je na samom početku predizborne kampanje zloupotrijebljeno ime i status Nogometnog kluba Čelik, kao rukovodstvo kluba ovim putem objavljujemo sljedeće klupske stavove:

Javno pozivamo sve političke subjekte koji baziraju svoje kampanje na ‘pomoći Čeliku’ da svoja ‘obećanja’ realiziraju konkretnim potezima a ne lažnim obećanjima. S tim u vezi, rukovodstvo kluba je tokom proteklih mjesec dana učinilo konkretne poteze o kojima obavještavamo javnost:

1. Vlada Zeničko-Dobojskog kantona je dana 29.09.2020.godine obaviještena o nužnoj potrebi izmirenja dugovanja prema Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine u iznosu od 240.345,60 KM. Uprkos obećanjima ministra Arnela Isaka s kojim je održan sastanak i zastupnika u Parlamentu FBiH Miralema Galijaševića, do danas nije došlo do realizacije ovog obećanja. Pozivamo ih da realiziraju svoje obećanje.


Zahtjev: Uplata 240.345,60 KM Upravi za indirektno oporezivanje BiH u ime dugovanja NK Čelik Zenica.

Upravi Grada Zenice koju predvodi aktuelni gradonačelnik Fuad Kasumović je dostavljen zahtjev o realizaciji odluka Gradskog vijeća od 20.08.2020. godine za realizaciju pitanja reprograma poreznih dugovanja i ustupanja prihoda od stadiona „Bilino polje“. U cilju izbjegavanja manipulacija činjeničnim stanjem, ovim putem obavještavamo javnost da su odluke Gradskog vijeća Zenice pravno obavezujuće za Grad Zenicu i kao takve apsolutno ne zavise od trenutnog niti budućeg sastava Gradskog vijeća te se trebaju provoditi odmah, te ne gube važnost tokom mandata novog saziva.

Do danas u klub nije dostavljeno nijedno očitovanje po tom pitanju, zahtijevamo od Gradonačelnika da realizira ove odluke Gradskog vijeća koje su pravno obavezujuće.

Zahtjev: Hitna realizacija zaključaka Gradskog vijeća Zenice od 20.08.2020.godine.

Upravi Grada Zenice je dostavljen nacrt sporazuma između kluba i grada (13.10.2020. godine) o realizaciji strateških ciljeva kluba u kojoj je nužno definisati uzajamna prava, obaveze i ciljeve saradnje. Do danas u klub nije dostavljeno nijedno očitovanje po tom pitanju.

Zahtjev: Održavanje sastanka koji neće biti zloupotrijebljen u cilju samopromocije već realizaciju strateških ciljeva kluba.

2. Odlučno se zabranjuje korištenje imena, grba i identiteta Nogometnog kluba Čelik u svrhu izbornih kampanja. U isto ubrajamo i korištenje našeg doma ‘Bilino polje’ u iste svrhe u ma kojoj formi.

3. Odlučno odbijamo sudjelovanje u kampanji bilo kojeg političkog subjekta. Bilo kakvo korištenje imena i simbola kluba nije stav njegovog rukovodstva ili članstva koji predstavljaju klub kao jednu od najvažnijih institucija u Zenici i šire.

4. Ukoliko se zloupotrebe kluba nastave, rukovodstvo kluba je spremno ići do prijava Centralnoj Izbornoj Komisiji Bosne i Hercegovine i tužbi protiv fizičkih i pravnih lica koji klupske simbole nastave koristiti bez odobrenja kluba. Klub jeste od javnog interesa ali je pravni subjekt koji samostalno raspolaže svojim imenom, grbom i identitetom.

Nadamo se da će navijači i simpatizeri NK Čelik Zenica oštro i argumentovano osuđivati svaki pokušaj uvježbanih laži, manipulacija i lažnih obećanja tokom izborne kampanje. Istovremeno, pozivamo ih da sve informacije vezane za stavove, budućnost i stanje kluba preuzimaju isključivo od klupskih kanala informisanja.

Zahtjevi su konkretni, djelima se pokazuje ljubav za Čelik”, stoji u saopćenju zeničkog kluba.