Održan sastanak Sportskog saveza Grada Zenica

Upravni odbor Sportskog saveza Grada Zenica, održao je hitan sastanak sa predstavnicima Gradske uprave, JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica i Komisije za sport.

Ovaj je sastanak uslijedio je nakon jučerašnjeg obavještenja iz JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica upućenog na adrese sportskih klubova i gradske službe nadležne za sport. Klubovi i sportske organizacije obaviješteni su da su od 4. februara dužni da plaćaju usluge korištenja Arene i sportskih terena. U upravi ovog javnog preduzeća odlučili su se za ovakav potez jer Komisija za sport Grada Zenice nije potvrdila da će nastaviti sa dosadašnjom praksom plaćanja tih obaveza. Kako bi što prije iznašli rješenje, Sportski savez inicirao je i održao hitan sastanak. Sastanku je prisustovala i Sumeja Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti, Nedim Talić, direktor JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica, kao gosti, te na sastanku su bili prisutni i predstavnici NK “Čelik”.

Sumeja Mujkanović, upoznala je prisutne na sastanku da će Gradska uprava u ponedjeljak 8. februara raspisati Javni poziv za raspodjelu budžetskih sredstava namijenjenih za sport u 2021. godini. Javni poziv će biti otvoren 15 dana, a nakon usvajanja Budžeta za 2021. godinu bit će poznat konačan iznos i način raspodjele sredstava za sport. Također, pozvala je i članove Sportskog saveza da se aktivnije uključe u rad Komisije za sport, koja je prošle godine pokazala dobre rezultate, ali da ima prostora za još bolji i kvalitetniji rad i pravičniju raspodjelu.

Direktor JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica, Nedim Talić još jednom je naglasio da su prema Zakonu o privrednim društvima dužni izdavati fiskalne račune i naplaćivati svoje usluge od sportskih kolektiva i drugih korisnika. Eventualno drugačiji način regulisanja međusobnih obaveza sportskih klubova i Javnog preduzeća mora dobiti zvaničnu potvrdu gradske Komisije za sport.

Predstavnici NK “Čelik” izrazili su svoje nezadovoljstvo prijedlogom da sredstva predviđena za reprogram “Čelika” budu planirana u okviru transfera za sport i traže da pomenuti iznos bude uvršten u posebnu budžetsku stavku za 2021. godinu.

Kako nam je na kraju sastanka potvrdio Dženan Dedić, predsjednik SSG Zenica, tokom vikenda Upravni odbor će održati zajedničke sastanke sa svim predstavnicima klubova, kako bi sačinili zajedničke amandmane na planirana sredstva za sport u 2021. godini i pronašli najbolji načina za raspodjelu tih sredstava.

 

Izvor: zenicainfo.ba