Počela Ljetna košarkaška liga grada Zenica

Ljetna košarkaška liga grada Zenica, naziv je projekta koji organizuje Omladinski košarkaški klub Čelik. Liga je startala danas.

Učestvuje 12 klubova u muškoj i ženskoj konkurenciji sa 400 učesnika. Takmičenje se odvija u četiri kategorije: predpioniri, pioniri, kadeti i juniori. Planirano je da se u Areni Husejin Smajlović odigra 81 utakmica. Koncept lige nije zasnovan na rezultatu već na masovnosti. Liga će se igrati svakog vikenda, subotom i nedjeljom.

„Prije svega dobra ideja na nivou košarkaških radnika iz Zenice. Još u februaru je prekinuta liga mladih ZDK. Djeca nisu trenirala, bila su zatvorena u kućama tri mjeseca. Počeli smo da radimo. Nakon toga otvorila se priča da toj djeci namirimo ono što se nije igralo. Sticajem okolnosti grad je imao prostora da podrži ovu ideju. Oformljena je gradska liga koja će nadam se biti tradicionalna za djevojčice i dječake koji nemaju prostora, niti utakmica da pokažu šta znaju i da uživaju u košarci i igri pod koševima“, izjavio je danas za Zenicainfo.ba Nedžad Mulić, trener u KŽK Čelik.

U muškoj konkurenciji u Ljetnoj košarkaškoj ligi igraju: Čelik, Jumper, Abeceda, Kengur, Vukovi, Ten i Winer, dok će u ženskoj konkurenciji nastupiti Zenica, Kengur, Jumper, KŽK Čelik i kao gost Žepče. Generalni pokrovitelj Ljetne lige je Grad Zenica. Partner u projektu je košarkaški savez Zeničko-dobojskog kantona.

 

Izvor: zenicainfo.ba