Ragbi u BiH očekuju teški dani na putu oporavka

Pojavom pandemije Covid-19 širom svijeta zaustavljene su sve sportske aktivnosti. Više od dva mjeseca nije bilo aktivnosti u sportskim klubovima i otkazana je većina takmičenja.

Prave razmjere štete koje je pandemija nanijela sportu biće poznate u narednom periodu. Ragbi u BiH očekuju teški dani na putu oporavka. U jednom od najtrofejnijih sportskih kolektiva u Zenici, u Ragbi klubu Čelik nakon ublažavanja mjera nadaju se postepenom povratku na teren. Bar kada je u pitanju trenažni proces.

„Moram reći da smo veoma pogođeni pandemijom korona virusa, iz razloga što se naše aktivnosti ogledaju u tome da imamo česta putovanja u druge zemlje. Znamo da je Ragbi klub Čelik učesnik dvije Regionalne ragbi lige, ragbiju 15 i Razvojne lige u ragbiju 7. Uspjeli smo odigrati dva turnira ali je sve otkazano. Ova godina je bila puna potencijala. Za mlade od 6 do 16 godina bilo je planirano oko 15 turnira. Tu je bila i organizacija našeg Trećeg ragbi kids festivala kojeg smo prolongirali do septembra. Raduje nas da se mjere ublažavaju i da će uskoro početi trenažni proces“, izjavio je za Zenicainfo.ba, Mirza Oruč, član Upravnog odbora Ragbi kluba Čelik.

U Ragbi klubu Čelik navode da je ipak prioritet zdravlje sportista.

Mnogo teža situacija je u Ragbi savezu BIH koji je takođe morao otklazati sve aktivnosti. I do sada ragbi savez se teško nosio sa finansijama. Nakon pandemije vjeruju da će biti još teže. Zbog toga je upitan i nastavak aktivnosti planiranih za 2020. godinu.

„Do sada smo trebali odigrati tri utakmice, a u šestom mjesecu je bilo planirano Evropsko prvenstvo u ragbiju 7. Još  nemamo nikakvih informacija iz Ragbi Europe. Potajno se nadamo da bi u oktobru mogli početi novu međunarodnu sezonu u Grupi 2 – jug. Što se tiče domaćeg prvenstva u junu je svakako planirana pauza, tako da se do tada ništa neće destiti. Naravno sve uz uslove da se pandemija zaustavi“, izjavio je Semir Mahić, predsjednik Ragbi saveza BIH.

 

Izvor: zenicainfo.ba