Šahovski klub “Preporod” iz Zenice, domaćin i organizator 22. međunarodnog otvorenog šahovskog turnira “ZENICA 2020

Šahovski klub “Preporod” iz Zenice, domaćin je i organizator 22. međunarodnog otvorenog šahovskog turnira “ZENICA 2020″.

Turnir će se održati 12. i 13.decembra, igrat će se Švicarski sistem od sedam kola, a tempo igre je 30 minuta po igraču za cijelu partiju. Organizator Šahovski klub “Preporod” je u raspisu za turnir naglasio strogo poštivanje epidemioloških mjera za Covid 19.

„Nismo optimisti što se tiče većeg broja međunarodnih šahista, da će doći veći broj igrača iz vana. Evo pozvani su naši stari prijatelji rado bi se odazvali, a možda je to i vrijeme u kojem ne možemo da kalkulišemo. Ovaj turnir je nekada prije desetak godina trajao duže, po sedam-osam dana, sa dužim tempom, a danas i zbog ovih uslova. Nekako i šahisti danas nemaju previše vremena da se posvete jednom turniru”, izjavio je za Zenicainfo.ba, Vedad Šatić, direktor turnira.

Nagradni fond u ukupnom iznosu od 2.190,00 KM bit će raspoređen na deset prvoplasiranih šahista. Predviđene su i novčane nagrade za najbolje seniorke, šahiste rejtinga do 1.900 zatim igrače rejtinga do 2.150 poena kao i za kadete i kadetkinje. Glavni sudija je Fahrudin Ćerim, međunarodni fide sudija a pomoćni sudija Dino Marković, državni šahovski sudija.

 

Izvor: zenicainfo.ba