SRK “Tvrđava” jedan od najorganizovanijih air soft klubova

Sportsko-rekreativni klub „Tvrđava“ iz Zenice, u šest godina svog postojanja nametnuo se kao najbolje organizovan u konkurenciji još dva air soft kluba u Zenici.

Restrikcije koje je nametnula pandemija korona virusa onemogućile su većinu planiranih aktivnosti u ovoj godini. Ipak nisu sve. Air soft je vojno simulacijska igra raširena širom svijeta. Njeni protivnici, uključujući i kritičare iz naše zemlje, smatraju je krinkom za paravojne obuke. Dženis Imširović, predsjednik kluba „Tvrđava“, ističe da je to prije svega igra koja ne poznaje etničke i državne granice. “Svi se mi izmješani iz različitih država „igramo rata“. Družimo se i šalimo uz kafu i roštilj. Vjerujte da u ovih šest godina našeg postojanja nismo vidjeli ni čuli ni jedan incident na vjerskoj i nacionalnoj bazi“, ističe Imširović. SRK „Tvrđava“ proteklih je godina bio uspješan organizator Air soft mastersa Zenica koji je okupljao više od stotinu takmičara iz klubova iz oba BH entiteta, ali i Srbije i Hrvatske.

Mjere borbe protiv korona virusa obustavile su većinu aktivnosti i svele ih na treninge, maksimalno dva do tri kluba. Masters u Zenici je, naravno,otkazan. “Air soft liga ZDK koju smo prošle godine pokrenuli, ove godine je stala. Čekamo da se situacija smiri. To je liga u kojoj učestvuju svi klubovi iz kantona i to je trebala da bude najveća priča“ kaže nam Imširović. SRK „Tvrđava“ sa radošću je preuzeo brigu o ramazanskom topu u Zenici koji protekle dvije godine označava početak iftara. Opsluživanje topa, ističe Imširović, koje uključuje njegova punjenja i povremene vatromete, nije jeftino i iznosi preko tri hiljade maraka. Uz podršku Gradske uprave, Muftijstva, MUP-a i brojnih građana ta se sredstva ipak prikupe. Članovi kluba „Tvrđava“ u ovoj su godini imali aktivnu saradnju sa Gorskom službom spašavanja, Civilnom zaštitom i Domom za nezbrinutu djecu. U prvom talasu korona virusa njihovi volonteri su učestvovali u programu dezinficiranja gradskih javnih površina i objekata.

 

Izvor: zenicainfo.ba