Stop obmanama navijača NK “Čelik”

Osnovni postulat poslovanja našeg kluba je transparentno poslovanje. Dužni smo svim našim navijačima i simpatizerima, a pogotovo onima koji su imali čistu namjeru pomoći klubu i izdvojili svoja sredstva za kupovinu ulaznica, predstaviti kompletnu hronologiju događaja u vezi problema koji je nastao sa ticketing servisom kupikartu.ba.

Rukovodstvo nogometnog kluba „Čelik“ Zenica jučer je izdalo saopštenje  https://www.nkcelik.ba/saopstenje-za-javnost-kupikartu-ba-2/ u kojem smo sve naše navijače i simpatizere obavijestili o problemima sa transferom novčanih prihoda koje je naš klub zaradio od donacije ulaznica za domaće utakmice ove polusezone.

Obzirom da je po prvi put u klupskoj historiji organizovana online prodaja ulaznica, odlučili smo vjerovati ticketing servisu i slijediti njihove upute u pogledu organizacije prodaje i same naplate.

Kako nogometni klub „Čelik“ ima ogroman broj navijača i simaptizera koji će uvijek čvrsto stati uz klub, isti su već jučer, nakon saznanja da njihov novac nije otišao u svrhu za koju je namijenjen, iskoristili svoje pravo i uputili zahtjev ticketing servisu za povrat uplaćenih sredstava.

Isto tako, ovaj klub će uvijek stati uz svoje navijače i simpatizere, a kako bi spriječio zloupotrebu i iskorištavanje naših navijača, dužni smo Vas obavijestiti o sljedećem:

Jedan od suvlasnika ticketing servisa je Edin Prljača, vrlo dobro poznat navijačima našeg kluba, obzirom da je bio trener našeg kluba, te sa istim rezultatski ispao iz Premijer lige BiH. NK „Čelik“ ima određeni dug prema ovom licu koji je dokumentovan finansijskom karticom kluba. Međutim, gospodin Prljača isti ne priznaje i od Čelika zahtijeva da prizna skoro četiri puta veći iznos za koji nema nikakav validan pravni dokument. Rukovdostvo kluba ne želi plaćati dugovanja nastala iz nepostojećih ugovora i usmenih dogovora koji su nastali za vrijeme turskog investitora, a koji idu na štetu kluba.

Na samom početku pokušaja naplate naših potraživanja od ticketing servisa kupikartu.ba kroz email prepisku i nekoliko telefonskih razgovora, gospodin Prljača se konstantno žalio kako ticketing servis kupikartu.ba ima velikih tehničkih problema sa Raiffeisen bankom oko prebacivanja novca. Međutim, nakon nekoliko sedmica odugovlačenja sa isplatom, postalo je jasno da gospodin Prljača ne želi prebaciti novac sve dok ne naplati svoja potraživanja, te je nastojao samo kupovati vrijeme pričama o problemima sa bankom. Kako bi provjerili takve navode, uputili smo službeni zahtjev Raiffeisen banci koja je partner ticketing servisa, a odmah po dobijenom odgovoru ćemo izvjestiti javnost. Također, isti zahtjev smo poslali i drugim partnerima kupikartu.ba kako bi provjerili da li su i oni imali isti problem, a samim time i potvrdili naše sumnje u namjere gospodina Prljače.

Nakon nekoliko naših dopisa i bezuspješnih pokušaja stupanja u kontakt, iz kupikartu.ba su očito shvatili da na ovaj način više ne mogu kupovati vrijeme, pa je novi izgovor za neplaćanje bila  faktura koju je „NK „Čelik“ trebao dostaviti ticketing servisu“

U ovom pravnom poslu, NK “Čelik” nije  prodao, niti izvršio bilo kakvu uslugu prema ticketing servisu. Naprotiv, mi smo koristili usluge ticketing servisa koji je za to uredno naplatio proviziju sa računa naših navijača. Zbog svega navedenog, nije nam jasno, za kakvu uslugu mi treba da vršimo fakturisanje prema ticketing servisu. Podsjećamo javnost, da su ulaznice bile simboličan vid podrške, odnosno donacija za koju nije porebno  plaćati PDV jer zbog epidemiološke situacije i trenutno važećih mjera, nije ni došlo do korištenja te “usluge”.

Mnogi naši navijači koji su ogorčeni prevarom su telefonski i putem maila kontaktirali ticketing servis i dobili su odgovor u kojem se navodi kako ticketing servis kupikartu.ba nikada nije potpisao ugovor sa nogometnim klubom „Čelik“. Napominjemo, da po Zakonu o obligacionim odnosima Federacije Bosne i Hercegovine, Ugovor o saradnji nije formalni ugovor i kao takav ne mora imati pisanu formu da bi bio validan.

17.07.2020.godine usmeno smo dogovorili način saradnje kluba i kupikartu.ba nakon čega smo dostavili generalije za utakmicu prvog kola Kantonalne lige ZDK, a karte su puštene u prodaju. Kako je ista saradnja nastavljena i za drugo kolo, prešutno je nastavljen ovaj pravni posao. Zanimljiva činjenica je da ticketing servis nije insistirao na ugovoru dok je od prodaje ulaznica naplaćivao novac i svoju “uslugu” ali kada je došlo vrijeme da isti isplati NK „Čelik“ odjednom je potreban Ugovor o saradnji.

Iz svega gore navedenog evidentno je da se jedan od suvlasnika ticketing servisa kupikartu.ba ”sveti” zbog svojih nepostojećih potraživanja, a što je i telefonskim putem saopštio direktoru našeg kluba.

Kako potraživanja jednog od suvlasnika ticketing servisakupikartu.ba nemaju veze sa dugovanjima našeg kluba prema gospodinu Edinu Prljači, rukovodstvo kluba će poduzeti sve pravno dozvoljene radnje kako bi zaštitio svoje ime i ugled, kao i navijače koji su izvarani. Ogorčeni smo na neprofesionalizam i ovakav pokušaj manipulacije Čelikom i svima onima kojima je Čelik svetinja.

Mi se umoriti nećemo jer Čelika ima ko da brani!