Naslovnica Sport Tuka, Mujezinović i Pezer danas u kvalifikacijama, finale u bacanju kugle na...

Tuka, Mujezinović i Pezer danas u kvalifikacijama, finale u bacanju kugle na programu večeras

Evropsko dvoranstvo prvenstvo u atletici zvanično počinje danas u poljskom Torunu, iako su još jučer održana prva takmičenja.

Dvije velike uzdanice Bosne i Hercegovine su vice prvak svijeta na 800 metara Amel Tuka, Abedin Mujezinović i Mesud Pezer.

Rekorder naše zemlje u bacanju kugle prema ranijeodređenom planu i programu takmičenja trebao bi se već u 11:18 sati naći na bacalištu, za kada je kazan početak kvalifikacija u ovoj disciplini.

Pezer trenutno zauzima sedmu poziciju na listi najboljih evropskih bacača kugle, a koliko će konkurencija biti jaka najbolje govori podatak da će sedam od osam evropskih bacača kugle, koji su trenutno bolje plasirani od našeg rekordera, učestvovati u kvalifikacijama.

Najbolji Pezerov rezultat ove sezone iznosi 20.78 metara, a izbori li plasman u finale večeras će se od 20.35 sati boriti za medalju.

Za kraj vrijedi reći da će se u finale plasirati takmičari koji prebace 21 metar, odnosno osam najboljih takmičara.

Kvalifikacione utrke u disciplini 800 metara počinju večeras 19.55 sati. Srebreni sa posljednjeg Svjetskog prvenstva Amel Tuka trčat će u prvoj kvalifikacionoj trci.

Konkurencija Tuki bit će Žan Rudolf (Slovenija), Oleh Myronets (Ukrajina), Alvaro De Arriba (Španija), Lukaš Hodbod (Češka), Tamas Kazi (Mađarska) i Benjamin Robert (Francuska).

Najbolji bh. atletičar nalazi se u dobroj formi, što je nedavno potvrdio novim ličnim rekordom u dvorani (1:45.95), koja mu nije jača strana.

Tuka je na Evropsko dvoransko prvenstvo stigao kao najbolji Evropljanin broj jedan u disciplini 800 metara, a gledajući konkurenciju ne bi trebao imati većih problema da zauzme jedno od prva tri mjesta koja su garant plasmana u polufinale.

Osim Tuke koji se u četvrtak “pohvalio” novim doping-testom, boje BiH na 800 metara branit će i donedavni Amelov klupski kolega Abedin Mujezinović.

Srenjeprugaš koji je nedavno iz AK Zenica prešao u AK Sarajevo trčat će u drugoj kvalifikacionoj utrci koja bi trebala početi u 20.02 sati.

Za kraj vrijedi napomenuti da je jedinu medalju na evropskim dvoranskim prvenstvima u atletici za Bosnu i Hercegovinu osvojio bacač kugle Hamza Alić, i to u švedskom Goteborgu 2013. godine, dok je Zlatan Saračević, čovjek koji je nosio zastavu BiH na Olimpijadi u Barceloni 1992. godine, kao reprezentativac Jugoslavije osvojio zlato u njemačkom Sindelfingenu 1980. godine.

Inače, na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u dvorani koje traje do 7. marta nastupit će 733 atletičara iz 47 zemalja.