U subotu 12. Međunarodni atletski miting “Zenica 2021”

Ovogodišnje 12. izdanje Međunarodnog atletskog mitinga “Zenica 2021” okupit će atletičare i atletičarke iz 10 zemalja. Osim najboljih bh. atletičara nastupit će takmičari iz Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kuvajta, Mađarske, Sjeverne Makeonije, Slovenije, Srbije i Ukrajine.

„Ono što mogu reći prije početka 12. Međunarodnog atletskog mitinga jeste da je u doba pandemije preživjela atletika, preživio je i naš miting. U odnosu na 11. miting koji se dešavao u doba korone mi imamo poboljšanje u smislu da je već miting i da su takmičenja otvorena za publiku. Imat ćemo poboljšanje u kvaliteti mitinga. Termin i održavanje miting su podređeni našim olimpijcima: Amelu Tuki i Mesudu Pezeru“, izjavio je na današnjoj press konferenciji Suad Kaknjo, predsjednik Organizacionog odbora mitinga i predsjednik  AS BiH.

U Atletskom klubu “Zenica” u toku su finalne pripreme za organizaciju najkvalitetnije sportske manifestacije u ovoj godini u našoj zemlji.

„Što se tiče organizacije i infrastrukture, i svih ostalih detalja, Atletski klub “Zenica” je završio 99 posto posla i miting će sa tog stanovišta biti kao što je i bio. Siguran sam da će naredne godine miting biti još bolji, kada prođe pandemija“, naglasio je u svom izlaganju Nedžad Heco, predsjednik AK “Zenica”.

Prijava učesnika bit će zaključena sutra, a do danas na adresu organizatora stigle su prijave za 134 atletičara i atletičarku. Među favoritima su: Marija Bukvić, Aleksandra Pešić, Elzan Bibić, Asmir Kolašinac iz Srbije, zatim Ukrajinac Yevhen Hutsol i njegov zemljak Yaroslav Isačenkov, kao i Yanoš Huszak iz Mađarske. Sve učesnike očekuje bogat fond nagrada, a šest najvrjednijih rezultata po IAAF tablicama bit će nagrađeno iznosima od 100 do 700 eura, a takmičar koji ostvari najvrjedniji rezultat, osim prve nagrade organizatora, u vrijednosti od 700 eura, bit će nagrađen i s dodatnih 500 eura od strane predsjednika Atletskog saveza Bosne i Hercegovine,  Suada Kaknje.

Novčano će biti nagrađeni i po tri prvoplasirana takmičara i takmičarke po disciplinama. Pobjednicima će pripasti po 150, drugoplasiranim 100, a trećeplasiranim po 100 eura.

Zenički će miting ujedno biti i posljednja provjera za dvojicu bh. i zeničkih atletskih olimpijaca, srednjeprugaša Tuku i bacača kugle Mesuda Pezera, koji će od 23. jula do 8. augusta ove godine učestvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju (Japan).

Pezer se trenutno priprema na Vlašiću, dok će Amel Tuka 13. jula nastupiti na Dijamantskoj ligu u Londonu.

Dvanaesti Međunarodni atletski miting “Zenica 2021”, održat će  se 17. jula, na Atletskom stadionu “Kamberovića polje” sa početkom u 15:30 sati.

 

Izvor: zenicainfo.ba