Ukoliko izbore Euro, Zmajevi će biti u posljednjem šeširu za žrijeb

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine bit će u posljednjem šeširu u žrijebu za Euro 2020. godine koji će biti obavljen 30. novembra.

UEFA je promijenila format žrijeba za Evropsko prvenstvo. Do sada su ekipe razvrstavane u šešire na osnovu plasmana na UEFA-inoj rang-listi, a krovna kuća evropskog nogometa je odlučila ukinuti tu praksu.

Ekipe će biti raspoređene u šešire za Euro isključivo na osnovu plasmana u kvalifikacijama.

Tako će šest pobjednika kvalifikacionih grupa sa najvećim brojem bodova biti u prvom šeširu, drugi šešir će činiti preostala četiri pobjednika grupa i dvije drugoplasirane ekipe sa najvećim brojem bodova.

U trećem šeširu su sljedećih šest drugoplasiranih ekipa, a dvije drugoplasirane selekcije sa najmanjim brojem bodova su u posljednjem šeširu zajedno sa pobjednicima baraža.

Ekipama koje su u grupama sa po šest ekipa će biti oduzeti bodovi protiv najgoreplasirane selekcije.

Zmajevi će biti žrijebani 30. novembra kao jedna od četiri ekipe iz Divizije B Lige nacija i saznat će potencijalne protivnike na Euru. Treba istaći i to da je UEFA zadržala pravo ponovnog žrijebanja grupa Eura 1. aprila 2020. godine nakon što bude i definitivno jasno koje ekipe su prošle kroz baraž.

Inače, naša selekcija će saznati protivnike u baražu 22. novembra. Podsjećamo, ovo nije klasični dosadašnji baraž u kojem se igraju dvije utakmice (kući i u gostima) s jednim protivnikom nakon čega se bolji plasira na prvenstvo. Novim formatom baraž za plasman na prvenstvo igra se kao mini-turnir četiri ekipe s dva polufinala i kasnijim finalom.

Pobjednik u finalu će se plasirati na Euro, a vrijedi istaći da se u polufinalima i finalu baraža igra samo jedna utakmica, odnosno nema revanša.

BiH će zbog dobrog plasmana u Ligi nacija biti domaćin u tom polufinalu, dok će žrijebom biti odlučen domaćin finala nakon kojeg će se znati putnik na Evropsko prvenstvo.

Polufinale baraža Lige nacija je na rasporedu 26. marta naredne godine, dok se finale igra pet dana kasnije.

 

Izvor: zenicainfo.ba