VAR tehnologija bi od 2021. godine mogla biti u Premijer ligi BiH

Video assistant referees (VAR) već se uveliko koristi u svim najjačim evropskim ligama, a kako vrijeme prolazi, tako i slabije lige, odnosno savezi, uvode VAR u nacionalna prvenstva.

Shodno tome, čelnici NS BiH već ozbiljno razmišljaju o uvođenju VAR-a, a ukoliko već u 2019. godini odluče da uvedu ovu tehnologiju, onda ćemo na početku sezone 2021./2022. imati ovu sjajnu tehnologiju i u domaćem prvenstvu, čime ćemo ići u korak sa modernim evropskim nogometom.

Naš bivši proslavljeni arbitar Salem Prolić rekao je da NS BiH ozbiljno razmišlja o uvođenju VAR tehnologije, ipak, rekao je da NS BiH prati evropske trendove i da shodno tome vjeruje kako će VAR u budućnosti pronaći svoje mjesto u Premijer ligi BiH.

“NS BiH prati evropske trendove i vjerujemo da će VAR skorijoj budućnosti doći u Premijer ligu BiH. VAR je već sada ozbiljno sredstvo u modernom evropskom nogometu, možemo reći da je nezaustavljiv i da je neminovno da će jednog dana doći u Premijer ligu BiH, ali teško je precizirati kada će to tačno biti. Znam da se predsjednik NS BiH Elvedin Begić zauzeo za njegovu implementaciju, ali mi trenutno imamo druge goruće probleme, prije svega reflektore i loše terene, nakon kojih će se sigurno više i ozbiljnije razmišljati o VAR-u”, rekao je Prolić.

VAR tehnologija svakako nije najpotrebnija stvar za bh. nogomet, ali samo ispravno razmišljajući o budućnosti i načinu na koji kroz nekoliko godina možemo implementirati ovaj sistem u bh. nogomet, možemo zadržati kakav-takav korak za modernim evropskim nogometom. Brojne lige, uključujući i HNL, već od sljedeće sezone će imati VAR tehnologiju, a čim NS BiH riješi pitanje reflektora i loših terena, jedino ispravno razmišljanje bilo bi traženje načina da se ova tehnologija ubaci u bh. prvenstvo, što bi znatno doprijenijelo još boljem i pravednijem suđenju.

 

Izvor: zenicainfo.ba