Završen sastanak s Nogometnim savezom: Većina klubova Premijer lige za završetak sezone

Sredinom prošlog mjeseca donesena je odluka da se prekine takmičenje u Premijer ligi Bosne i Hercegovine zbog straha od širenja koronavirusa.

Krovna kuća našeg nogometa i klubovi Premijer lige BiH našli su se u istim problemima kao i ostale lige i klubovi širom Evrope, a na današnjem sastanku otvoreno je nekoliko tema. Konkretni zaključci nisu doneseni, a predstavnici klubova i čelnici Saveza razmijenili su mišljenja. Saznajemo kako je većina klubova za to da se takmičenje nastavi onog trenutka kada Civilna zaštita i nadležne službe daju dozvolu za početak treniranja, a potom i odigravanje utakmica.

Na sastanku je razgovarano o načinu na koji će se završiti Premijer liga Bosne i Hercegovine i Kup Bosne i Hercegovine. Bilo je riječi i o narednom prijelaznom roku i načinu na koji će se regulisati ugovori nogometaša, koji ističu na kraju sezone, u slučaju da se prvenstvo igra nakon 30. juna.

Naredne srijede sastanak bi trebao održati i Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH, dok bi za 10-14 dana predstavnici saveza i klubova trebali održati novu videokonferenciju. NS BiH i klubovi moraju sačekati odluke nadležnih, ali opcija o prekidu prvenstva ne postoji. Datum povratka nogometaša na teren bit će poznat onog trenutka kada se ublaže mjere koje su donijele nadležne službe.

Iz Nogometnog saveza BiH ranije su najavili kako će izaći sa zajedničkom inicijativom klubova i Nogometnog saveza prema entitetskim vladama i Vijeću ministara u vezi s uključivanjem klubova u program finansijske pomoći.

Kapiteni klubova su u nedavnoj anketi koju je provelo Udruženje profesionalnih nogometaša BiH istaknuli da su tri sedmice potrebne za pripremu pred nastavak takmičenja.

Klubovi bi pripreme mogli početi kada dođe do ublažavanja mjera koje su propisale nadležne službe, a nakon tri sedmice na zelene terene širom Bosne i Hercegovine mogli bi se vratiti i nogometaši.

Najrealnija opcija je da se nogometaši na teren vrate krajem maja ili početkom juna. Utakmice bi se u tom slučaju igrale pred praznim tribinama, s jasnim pravilima i instrukcijama kako bi se spriječilo svako moguće širenje koronavirusa.