Zenica je desetu godinu za redom u junu, u znaku atletike

Ovogodišnje Deseto izdanje Međunarodnog atletskog mitinga Zenica 2019. u potpunosti je ispunilo očekivanja, kako organizatora tako i učesnika.

Na atletskim poligonima Kamberovića polja učestvovali su atletičari i atletičarke iz 25 država, ukupno njih 152. Prvo ime mitinga bila je srbijanska atletičarka Ivana Španović. Ona je kako se i očekivalo pobjedila u disciplini skok u dalj sa 6,57 m. Raduje i forma zeničkih atletičara. U disciplini kugla Mesud Pezer je osvojio treće mjesto sa hicem 20.81, što je ujedno i njegov lični rezultat sezone, ispred njega završili su balkanski rekorder Filip Mihaljević iz Hrvatske sa 21.03 i pobjednik Bob Bertens, bacivši nacionalni rekord Luksemburga sa 21.29. Hamza Alić bio je sedmi sa 19,68 m.

Uzbudljivo je bilo i u disciplini koplje, drugo mjesto, sa hicem 79.18 m, osvojio je  Dejan Mileusnić, a bolji od njega sa hicem 80,04 bio je hrvtski reprezentativac Vedran Samac. Zapažen rezulat ove godine napravio je i skakač u vis Maid Redžić, postavio je lični rekord i normu za Evropsko prvenstvo za atletičare do 23 godine sa skokom od 2 metra i 20 centimetara. Na kraju mitinga uslijedila je utrka na 800 metara gdje je Amel Tuka sa vremenom 1:46.31 iza sebe je ostavio ukrajinca Yevhena Hutsola i albanca Kerama Eraldu. Pobjednik ovogodišnjeg atletskog mitinga i 10 najboljih rezultata biće proglašeno naknadno. Na ceremoniji svečanog otvaranja bili su prisutni mnogobrojni gosti.Gostima su se obratili Suad Kaknjo, predsjednik organizacionog odbora mitinga, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i Mirza Ganić, premijer Vlade ZDK.

U nastavku donosimo kratki pregled rezultata mitinga:

U bacanju kladiva za žene prvo mjesto je osvojila Anamari Kožul iz Hrvatske sa hicem od 65.90 metara.
U utrci na 100 metara sa preponama, Ivana Lončarek iz Hrvatske osvojila je prvo mjesto sa rezultatom 13.55 sekundi, dok je na utrci 400 metara, prvo mjesto pripalo KircinAmel Anli iz Turske, sa rezultatom 54.58 sekundi.

Prva u utrci na 100 metara za žene je Anja Lukić iz Srbije sa 11.95 sekundi, dok je u konkurenciji muškaraca u utrci na 100 metara, pobijedio turski reprezentativac Ozer Kayhan, sa rezultatom 10.48.

Naš najbolji atletičar Amel Tuka osvojio je prvo mjesto na utrci 800 metara sa rezultatom 1.46,31.



Priznanje za Ivanu Španović, najbolju atletičarku iz Srbije, kao i njenom treneru Gordanu Obradoviću, uručio je predsjednik Organizacionog odbora, Suad Kaknjo.

Izvor: Zenicainfo.ba