Zlatni ljiljani stigli u BiH: Vratili smo Rusima milo za drago

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci koja je osvojila novo zlato na Evropskom prvenstvu vratila se danas u Sarajevo.

Zlatni ljiljani su u turskom Kemeru stigli do desetog najsjanijeg odličja na prvenstvima Evrope. Bh. tim u finalu je nadigrao selekciju Rusije rezultatom 3:0.

Odbojkaši BiH u bh. prijestolnicu stigli su letom iz Istanbula. Na Aerodromu su ih dočekali navijači, članovi porodica.

Obećali smo ono što, da kažemo, pametni nikad ne bi uradili. Ili zlato, ili ništa. U tome smo uspjeli“, rekao je selektor Ifet Mahmutović.

Od 2017. godine nismo pobijedili Rusiju. Preuzeo sam odgovornost da bih rasteretio igrače. To se na kraju isplatilo“,  dodao je Mahmutović.

Bh. tim imao je probleme s dopinškom kontrolom. Selektor Mahmutović sinoć je za Faktor kazao da su reprezentativce budili u pola četiri ujutro.

Praksa je antidopinga, ali nama su “lupali na vrata, obezbjeđenje, dizali nas iz kreveta, “samo papuče obuj”. I to su nam s kapitenom radili znajući da je povrijeđen. I poslije finala ceremonija se čekala. Dvojicu najboljih su vodili na antidoping. Izdržali smo sve to“, veli Mahmutović.

Mirzet Duran izabran je za najboljeg igrača Evropskog prvenstva (MVP).

Vjerovao sam u ekipu. Pripreme s novim selektorom morale su uroditi plodom. U prve dvije tri-utakmice smo se tražili, bilo je rotacija. Protiv Njemačke smo pokazali da smo našli idelnu postavu i to je kulminiralo pobjedom protiv Rusije u finalu 3:0. Ne pamtim kada smo ovako razbili Rusiju u jednoj utakmici, mada smo ih često pobjeđivali“, kazao je Duran.

BiH je na Evropskom prvenstvu prepustila rivalima samo jedan set.

Ova utakmica protiv Rusije je jedna od boljih u mojoj karijeri. Možda je sreća što smo u polufinalu naletjeli na Njemačku, a ne na Rusiju, što nam se desilo prije dva Evropska prvenstva, gdje su nas izbacili u polufinalu. Rusi su dobra ekipa, pokazali su to na Paraolimpijadi kada su nas pobijedili dva puta 3:0. Sada smo im vratili milo za drago“,  poručuje Duran.