Zmajevi će danas saznati protivnike u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će u Zurichu saznati protivnike u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje će se 2022. godine održati u Kataru.

Zbog izuzetno loših rezultata u prethodnim kvalifikacijama i u Ligi nacija naša selekcija je u četvrtom šeširu u kojem se još nalaze Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Bjelorusija, Gruzija i Luksemburg. S ovim selekcijama ne možemo se sresti u kvalifikacijama, baš kao i sa selekcijom Kosova (5. šešir) odlukom FIFA-e i UEFA-e.

Mogući protivnici naše selekcije iz 1. šešira su: Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Njemačka i Holandija.

Mogući protivnici Zmajeva iz 2. šešira su: Švicarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka i Rumunija.

Mogući protivnici iz 3. šešira za našu selekciju su: Rusija, Irska, Mađarska, Češka, Norveška, Sjeverna Irska, Island, Škotska, Grčka i Finska.

Mogući protivnici iz 5. šešira za našu selekciju su: Armenija, Kipar, Farska Ostrva, Azerbejdžan, Estonija, Kazahstan, Litvanija, Latvija i Andora.

Mogući protivnici za našu selekciju iz 6. šešira su: Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar i San Marino.

Žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvu u Kataru održat će se danas u 18:00 sati u Zirichu. Kvalifikacije će početi 24. marta 2021. godine, a završit će se 16. novembra. Na završnicu će se plasirati deset prvoplasiranih reprezentacija iz deset grupa, dok će drugoplasirane reprezentacije u baraž, baš kao i dvije najbolje iz Lige nacija koje se nisu plasirale direktno na Mundijal.

Svjetsko prvenstvo u Kataru igrat će se u novembru i decembru. Predviđeno je da takmičenje počne 21. novembra 2022. godine, dok je finale na rasporedu 18. decembra. Ovo će biti drugi Mundijal koji se igra u Aziji, nakon Južne Koreje i Japana 2002. godine, a prvo koje se igra u arapskom svijetu.