Zmajevi danas na Grbavici protiv Italije stavljaju tačku na neuspješnu 2020. godinu

Iako je još na početku ovogodišnjeg izdanja Lige nacija (A) bilo jasno da su Zmajevi apsolutni autsajderi u grupi s velikanima poput Italije, Nizozemske i Poljske, na kraju ostaje gorak okus znajući da je naš tim utakmice protiv pomenutih protivnika mogao igrati kao odličnu pripremu za finalnu utakmicu baraža za odlazak na Euro, što se na kraju nažalost nije desilo.Italija na Grbavicu dolazi kao lider naše grupe s devet osvojenih bodova, jedan više od Nizozemske koja je na drugom mjestu s osam bodova i dva više od trećeplasirane Poljske, dok su naši Zmajevi zakucani za dno tabele i nakon pet utakmica imaju samo dva boda.

Upravo je protiv Italije naša reprezentacija osvojila prvi bod u ovom izdanju Lige nacija remijem u Firenci rezultatom 1:1, na meču koji je ujedno bio i debi za selektora Dušana Bajevića, nakon čega smo protiv Poljske u Zenici doživjeli poraz rezultatom 2:1. Jedini gol za naš tim u prvom meču postigao je Edin Džeko, dok je strijelac za Italiju bio Sensi.

U prošlom kolu naša reprezentacija je doživjela poraz od Nizozemske 3:1 u meču koji je odigran u Amsterdamu, dok je Italija na svom terenu rezultatom 2:0 bila bolja od Poljske i upravo tom pobjedom su preuzeli vrh tabele. Jedno je sigurno, Azzurri na Grbavicu dolaze po nova tri boda s kojim se nadaju da će osigurati nastup na završnici Lige nacija s ostalim pobjednicima grupa.

“Oni uvijek igraju na pobjedu i svaka utakmica je za njih bitna i važna. Znamo da će biti teško, ni Nizozemci ni Poljaci nisu pronašli način da neutrališu Italiju, uvijek imaju taj naboj i pjevanje himne je najbolji primjer. Imaju i oni probleme sa sastavom, ali otprilike, njihova ekipa koja je igrala protiv Poljske trebala bi igrati i protiv nas”, rekao je pomoćnik selektora Dušana Bajevića – Adnan Čustović na konferenciji za medije uoči utakmice.

Susret protiv Italije ujedno će biti i posljednji za naš tim u 2020. godini, posljednji i za selektora Dušana Bajevića koji je najavio odlazak s klupe Zmajeva, a kako naš tim u ovog godini još uvijek nije ostvario pobjedu, jasno je da bi dobar rezultat protiv evropskog velikana mogao barem malo popraviti utisak nakon velikog razočarenja i činjenice da smo ostali bez plasmana na Euro naredne godine.

Ovo će biti peti duel BiH i Italije u historiji. Prije meča u Torinu u prošlim kvalfiikacijama gdje smo doživjeli poraz od 2:1 odigran je samo meč 1996. godine na Koševu kada je selekcija BiH u prijateljskom susretu protiv tadašnjeg aktuelnog svjetskog viceprvaka slavila rezultatom 2:1, u Zenici smo doživjeli poraz uvjerljivim rezultatom 3:0 u drugom meču prošlogodišnjih kvalifikacija, dok je četvrti susret već pomenuti remi u prvom kolu Lige nacija.

Meč će suditi arbitri iz Portugala. Na centru terena će biti Artur Dias, pomoćnici su mu Rui Tavares i Paulo Soares, dok je četvrti sudija Vitor Fernandes Ferreira.

Susret između BiH i Italije na stadionu Grbavica igra se danas od 20:45 sati, a meč pored tekstualnog prijenosa na portalu Klix.ba možete gledati na kanalu NoveBH.