Evo kako da uzgojiš svoju baštu

Prošlo je nekoliko nedjelja otkad je pandemija korona virusa zaustavila svijet, primoravši nas da se povučemo u svoje domove i odustanemo od fizičkog i društvenog kontakta – i ne čini se da ćemo uskoro biti oslobođeni. Iako su trgovine prehrambenim proizvodima otvorene, odlazak u nabavku se takođe morao smanjiti na minimum, pa smo pomislili: sad je odlično vrijeme za sadnju vlastitog povrća u svojoj bašti. Ne samo da će ovo smanjiti potrebu za odlaskom u trgovine, već ćeš imati domaće, provjereno povrće u svojoj kući, a uz to će te sav proces uzgajanja sigurno opustiti i riješiti nakupljenog stresa. Donosimo ti savjete za baštovanstvo i trikove kako dizajnirati vrt i uzgajati proizvode u dvorištu, ili čak na terasi.

 

Dizajn bašte

 

Prije nego što kreneš sa poslom sa lopatom i sjemenima, moraćeš provesti neko vrijeme dizajnirajući raspored svog vrta. Započni posmatranjem koliko sunčeve svjetlosti ima u tvom vrtu, kao i koja mjesta budu najveći dio dana osunčana. Povrtnjak bi trebao ići na najsunčanije mjesto, jer većina povrća zahtijeva velike količine direktnog sunca. Ali, ni malo hlada nije loše za neka povrća. Na primjer, zelenoj salati prija i da bude malo u hladu.

Kad je riječ o dizajniranju izgleda, imaj na umu da je pravljenje bašte ozbiljan i zahtjevan posao. Trebaćeš je svakodnevno zalijevati, čupati korov, brati plodove, tako da ćeš morati ostaviti malo prostora između sadnica, kako bi ti sve bile pistupačne. Njihova optimalna širina ne prelazi 90 cm, a dužina 240 cm, kako bi pristup svim zasađenim biljkama bio omogućen. Sa obe strane možeš ostaviti travnjak, ili šljunak, a može doći i asfaltirana površina.

Ako nemaš prostora za veliku baštu, ne brini. Postoji puno načina da se mali dio dvorišta, ili čak dijela prilaznog puta pretvori u mali vrt, kao što možeš i svoj balkon iskoristiti za uzgajanje određenih vrsta povrća. Najvažnije je da osiguraš da taj prostor dnevno ima 6 do 8 sati direktne sunčeve svjetlosti. Postoji mnogo kompaktnih biljnih sorti koje su savršene za male postore.

 

Izbor kultura za sadnju

 

Za tvoj povrtnjak možeš izabrati mnoštvo proizvoda, a dobra vijest za početnike je da je golemu većinu njih relativno lako uzgajati. Postoje dvije glavne vrste povrća pogodne za baštovane koji prvi put sade: voćne kulture poput paradajza i krastavaca i vegetativne kulture koje se uzgajaju zbog njihovih listova, poput špinata i zelene salate.

Da olakšaš svoj izbor, razmisli o veličini  vrta – i bojama koje želiš da vidiš u njemu. Postoji velika raznolikost paprika, patlidžana i zelene salate, koje se isporučuju u mnogim oblicima i bojama, što može dodati još jedan nivo interesovanja za vrt. Ovo povrće je pogodno za manji prostor, dok povrće poput tikvica, krastavaca i dinja treba više prostora da bi se proširilo. Ipak, neka ti glavni vodič kod izbora bude ono što ti i tvoji ukućani volite da jedete.

Savjeti:

Obavezno koristi dobro tlo

Što se tiče vrtlarenja, ključno je zdravo tlo za snažan rast. Moraš odrediti kvalitet tla u pogledu azota, fosfora i kalijuma i moraš vidjeti da li tlo dobro drenira. I ne zaboravi gnojivo. Na kompostirani stajski gnoj se može uložiti, kako bi se pomoglo dodavanju organskih materija u tlo.

Svakodnevno brini o vrtu

Obrati pažnju na svoje biljke, jer njihov fizički izgled može upozoriti na mnoge probleme. Biljke koje ne dobijaju dovoljno vode biće slabe i nerazvijene. Takođe, redovno provjeravaj ima li na lišću žutih ili smeđih mrlja. Izrasli, žuti, ljubičasti ili kovrčavi listovi mogu biti znak da nešto nije u redu.

Nemoj se obeshrabriti

Početnici bi trebali znati da čak i najiskusniji vrtlari mogu imati problema, tako da nema mjesta za paniku i obeshrabrenje. Ponekad, problemi poput štetočina ili čak prekomjerne kiše mogu uticati na usjeve. Ključno je shvatiti šta je pošlo po zlu i kako možeš ublažiti te okolnosti sljedeći put.