Grad Zenica dodjeljuje poticaje za uzgoj jagoda, poziv otvoren do 10. jula

Grad Zenica je krajem juna raspisao javni poziv za predaju zahtjeva za dodjelu 10 paketa za uzgoj jagoda uz sufinansiranje u projektu. Projekat je zaključen na osnovu Sporazuma između Grada Zenica i NVO „Caritas Švicarske“.

35% donatorskih sredstava osigurao je „Caritas Švicarske“, 45% Grad Zenica, a 20% učešća očekuje se od  korisnika poticaja.

Cilj javnog poziva i projekta je  razvoj voćarske proizvodnje na području Grada Zenice. Pravo  učešća u Projektu imaju nezaposlene osobe, osobe sa minimalnim primanjima do 400 KM, mladi i žene sa područja Grada Zenica koje posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište ili njihovi uži članovi porodice, kao i zemljište ustupljeno na korištenje ili u zakup, po mogućnosti u blizini stambenog objekta u kojem stanuju.

Kandidati kod kojih se na terenu utvrdi da ne posjeduju poljoprivredno zemljište pogodno za proizvodnju jagode  ili nemaju mogućnosti za navodnjavanje neće se bodovati, te se njihove prijave neće uzeti u razmatranje. Jedan od uslova je i da je parcela, odnosno zemljište, podnosioca zahtjeva uredano upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i klijenata u Gradu Zenica, ili će pokrenuti postupak upisa, a što će potvrditi ovjerenom izjavom da će se upisati u Registar poljoprivrednih gazdinstava i klijenata prije dodjele paketa za proizvodnju jagoda.

Ukupna vrijednost projekta je 26.000 KM, a prema riječima Senade Sejmenović, stručne savjetnice za poljoprivredu Grada Zenica, od te cifre oko 5.300 KM za 10 paketa bi izdvojili proizvođači, što znači da bi svaki poljoprivrednik pojedinačno po dulumu zemljišta morao izdvojiti oko 530 KM.

„Očekivanja su da će taj iznos biti i manji nakon provedene tenderske procedure koja treba biti raspisana. Poljoprivrednici će dobiti kvalitetne sadnice čija je sadnja predviđena u mjesecu augustu, malč foliju, sistem za navodnjavanje, sredstva za zaštitu i prehranu. Kandidati koji ostvare pravo na dodjelu paketa za proizvodnju jagoda obavezni su prisustvovati edukaciji u trajanju od dva dana. Ukoliko bude više zainteresovanih od planiranog broja postoji i mogućnost prihvatanja većeg broja aplikanata za dodjelu sredstava”, kaže Sejmenović. Javni poziv otvoren je do iduće srijede, 10. juna.

Izvor: zenicainfo.ba