Kada je idealno vrijeme za sadnju povrća

Woman planting seedlings in bed in the garden at summer sunny day. Gardener hands with young plant. Garden tools, gloves and sprouts close-up

 

Svaka namirnica koja nam stiže iz vrta je mnogo hranjivija u odnosu na onu koju kupujemo u prodavnici, stoga je pravo bogatstvo imati barem mali dio svježeg povrća iz svog vrta na trpezi.

Salate

Sorte salate iz grupe maslenki sade se krajem marta, a kristalke polovinom aprila. Maslenke imaju sitnije glave pa se sade u razmaku od 20×20 centimetara i stižu krajem maja, a kristalke u razmaku od 30×30 centimetara i stižu za berbu krajem juna ili u julu.

 

Krastavci

Krastavci zahtijevaju mnogo topline, pa ih treba saditi krajem aprila ili početkom maja. Razmak između sjemenki treba da bude 1-1,2 centimetara. Od početka berbe u prvoj polovini jula treba ih redovno brati, pa čak i one koji su “zakržljali”.

 

Kupusi

Kelj, karfiol i kupus u kontinentalnom području uzgajaju se u proljeće, ljeto i jesen. Za proljetni uzgoj upotrebljavaju se sadnice iz zaštićenog prostora, a sade se početkom aprila, i to uz razmak od pola metra.

 

Paradajz

Možemo ga uzgajati od sadnica iz zaštićenog zagrijanog prostora, visokih oko 25 centimetara i debelih jedan centimetar pri dnu, 30 do 50 centimetara razmaka između biljaka. Visoke sorte vežemo uz kolac. Sade se čim prođu proljećni mrazevi.

 

Mahunarke

Grah mahunar treba mnogo topline pa ga ne treba sijati prije nego što se tlo ugrije. Obično se sije u kućice razmaknute 40 centimetara, po šest do osam zrna. Grašak se sije nešto ranije, čim se snijeg otopi, kao i bob.

 

Paprika

One se sade na ravnu površinu ili u gredice kada srednje dnevne temperature premaše 15 stepeni Celzijusa. Razmak je 60×20 centimetara.

 

Mrkva

Mrkvu sadimo krajem marta i početkom aprila u četvororedne trake, na razmak 20-25 centimetara, a između njih ostavljamo staze od 40-50 centimetara.

 

Luk

Crveni luk se sadi početkom proljeća, na razmak od 20×15 centimetara, a čim stabljike polegnu treba ga vaditi te ostaviti da se dobro osuši. Bijeli luk se sadi na isti način kao i crveni. Poriluk se sije u maju.