24 balerine plasirale se na svjetsko prvenstvo

Balerine Ars Centra iz Zenice i Kaknja, njih 24 uzrasta od pet do 15 godina, plasiralo se za finale Dance World Cup – svjetskog prvenstva, koje bi se trebalo održati krajem juna u Jerseyu, otoku koji se nalazi u sastavu Velike Britanije. Evropske kvalifikacije održane su u bugarskom Plovdivu.

Direktno su se plasirali za DWC: Iskra Nadžak koja je osvojila zlato u modernom baletu, Iskra Nadžak i Sajra Spahić koje su osvojile zlato u duetu, grupna korografija balerina Ars Centra iz Kaknja i Zenice koje su takođe osvojile zlato, zatim osvajačice zlata: Amal Mecca Hadžić, Amina Ćosić, Anastasija Ilijev, Nerma Šolbić, Aida Delić, Amaryllis Novalić, Anđela Dizdar, Džena Sačak, Nejra Strika i Sara Nadzak, Džena Sačak koja je osvojila srebro u modernom baletu, “srebrena” grupna koreografija balerina pripremnog razreda “Ars Centra” Zenica:
Ajlin Annam Isaković, Belkisa Beganović, Dajra Duraković, Ena Manđuka, Najla Hadžić, Nejla Šehić, Nora Sarajlić, Rejhana Dedić. Tamara Stijović i Uma Sehić.

Bodovno plasirane za DWC su: Iskra Nadžak, Sajra Spahić i Zerina Mujčić – klasični balet, Sajra Spahić i Amina Karić – moderni balet, te Džena Sačak – karakterni balet. Zlatnu medalju ali bez bodovnog prolaza dalje osvojila je grupna koreografija balerina IV grupe: Ajla Brdarević, Amina Karić, Iskra Nadžak, Sajra Spahić i Zerina Mujčić.

Iz Ars Centra su saopštili da se Iskra Nadžak sprema za Svjetsko baletno takmičenje u SAD koje se održava 25. marta.