42 godine od najvećeg koncerta u historiji ovih prostora

Na današnji dan, 1977. godine, jugoslovenska muzička scena je doživjela nešto što nikada prije nije, koncert koji je ostao zapamćen i zabilježen, kao jedan od najboljih ikad odsviranih na ovim prostorima. 

Bijelo dugme, rock bend o kojem je nepotrebno pisati i trošiti riječi, tada je pravio svoju turneju za treći album “Eto baš hoću”.

Nizom okolnosti, prevelikog medijskog uticaja, odlaskom G. Bregovića na služenje vojnog roka, lošeg početka turneje, te glasinama o raspadu Bijelog dugmeta, odlučeno je napraviti manji “oproštajni” koncert, ali..
Te večeri, 28. augusta, 1977. godine, na beogradskoj lokaciji Hajdučka česma, desilo se čudo. Procjene broja prisutnih su bile od 50.000, preko 80.000, pa do 120.000 ljudi, koji su kasnije, kroz razne ankete tvrdili da su bili na koncertu.

Album je naknadno snimljen, zbog loše tehničke i produkcijske opreme, te kao takav, objavljen kao prvi live studijski album u izdanju Jugotona. Postavu dugmeta su činili Goran Bregović solo gitara, Željko Bebek vokal, Goran Ipe Ivandić bubnjevi, Lazo Ristovski klavijature, te Zoran Redžić na bass gitari.

U svakom slučaju, bio je to najveći i najsenzacionalniji rock događaj ikada, a Bijelo dugme je skupa s koncertom, ispisalo historiju.

 

Izvor: zenicainfo.ba