69. rođendan Dječije, omladinske i lutkarske scene zeničkog BNP-a

Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u subotu, 25. januara proslavlja svoj 69. rođendan i tom prilikom će biti upriličene tri izvedbe predstava za najmlađu publiku.

U subotu, 25. januara u 11 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ bit će odigrana predstava „Ježeva kućica“ prema tekstu jednog od najznačajnijih bh. pisaca za djecu Branka Ćopića i u režiji Miroljuba Mijatovića. „Ježeva kućica“ je nastala u koprodukciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići i svoje premijerne izvedbe je imala u mjesecu decembru 2019. godine.

Predstava „Ježeva kućica“, kao i Ćopićeva knjiga, podučava sve nas kolika je važnost doma i koliko je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost. U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić, Adem Smailhodić i Mirza Bajramović.

Isti dan u 18 sati će biti odigrana predstava za bebe autora i reditelja Miroljuba Mijatovića, u produkciji DOL scene zeničkog BNP-a. Predstava je gotovo pa potpuno neverbalna, govori o tome šta se dešava kada tri djevojčice ne mogu zaspati, a roditelji su ih poslali na spavanja.

Predstava je namijenjena za djecu uzrasta iznad godinu dana, odnosno namijenjena je za „male ljude“ koji ne mogu da prate klasičnu pozorišnu priču i samim tim se u njoj koristi animacijama, bojama, zvukovima i muzikom. U predstavi igraju: Anđela Ilić, Ermina Nišić i Adna Hasanić.

U nedjelju, 26. januara u 12 sati na Velikoj sceni će biti upriličena izvedba hit komedija autora i reditelja Zijaha Sokolovića „Kobajagi donijela me roda“. Predstava se izvodi i povodom obilježavanja 50 godina umjetničkog rada Zijaha Sokolovića i namijenjena je djeci uzrasta iznad šest godina.