BNP: U petak prva repriza predstave „Sedam strahova“

U petak, 18. juna u 19.30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će biti odigrana predstava „Sedam strahova“, nastala prema romanu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Ulaznice za prvu repriznu izvedbu su odavno rasprodane.

Prema riječima rediteljice Selme Spahić i dramaturginje Emine Omerović: „Predstava ‘Sedam strahova’ psihološki je triler u kojem publika, kao i glavni junak Besim, neće biti sigurna šta vidi, a šta joj se priviđa. Nakon devet mjeseci depresije zbog ženinog odlaska, u Besimov život ulazi Mirna Ranković, kćerka njegovog bivšeg kolege novinara Aleksandra Rankovića koji je misteriozno nestao. Od tog trenutka, za Besima nema povratka nazad u banalnu svakodnevnicu od koje je toliko dugo u životu bježao. Neobjašnjivi događaji kao što su čudne slučajnosti koje nam se pričinjavaju, usputne rečenice u kafani za koje imamo osjećaj da se odnose na nas, pogledi stranaca na ulici koji znaju nešto o nama, pojave duhova, demona i ostalih fantastičnih bića  – iskustva su koja doživljava Besim, a zajedno s njim i publika. Postoje liduhovi? Da li je Aleksa zaista vidio Perkmana u rudniku? Kako je nestao? Ko je žena s krvavim očima? Možemo li vidjeti strahove golim okom? Samo su neka od pitanja koja će pratiti Besima, ali i publiku na ovom putovanju ka podsvjesnom svijetu našeg društva. Od osobe koja je promatrala život sa strane, Besim postaje glavni junak koji mora riješiti misteriju kako bi ponovo vratio svoj život u ravnotežu. A svijet će napraviti razmještaj i sve će ponovo biti po starom.“

U predstavi igraju: Ermin Bravo, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Lana Delić, Selma Mehanović, Uranela Agić, Snežana Vidović, Siniša Vidović, Enes Salković, Muhamed Bahonjić i Predrag Jokanović. Dramatizaciju potpisuju Emina Omerović i Selma Spahić. Za scenografiju je zadužena Mirna Ler, a za kostimografiju Lejla Hodžić. Muziku predstave potpisuju Nedim Zlatar i Leonardo Šarić, dok je za scenski pokret zadužen Thomas Steyaert.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica