Izložba slika nastalih u doba samoizolacije

Izložba “Moj karantin” postavljena u galeriji udruženja „Naš most“ 30. juna, posjeticima nudi preko stotinu umjetničkih radova desetak slikara, koji su na njima svojstven način, kistom i bojama, iskazali kako su predhodno proveli dva mjeseca obavezne samoizolacije.

Prema riječima Zdene Šarić-Pisker, predsjednice udruženja “Naš most”, i ako je to bio period izolacije za osobe starije od 65. godina, u njihovim radovima ne nazire se pesimizam. Naprotiv, motivima i jarkim bojama dočarali su koliko optimističan stav daje snagu u prevazilaženju svake krize.

Zdena Šarić-Pisker, predsjednica udruženja “Naš most”

Radovi su nastali spontano u domovima umjetnika tokom dvomjesečne izolacije da bi se sjedinili u izložbu, a prvi put je prodajnog karaktera. Mnogo je teže, nego prije, pribaviti potreban materijal, obzirom da mnogo rjeđe, zbog pandemije virusa Covid-19, i putujemo gdje bismo obezbijedili sve potrebno za rad. S toga se snalazimo kako je moguće, ali kompletna situacija je rezultirala da smo prinuđeni i na poteze koji nisu uobičajeni, kao i ovaj da je na izložba prodajnog karaktera“, kaže Zdene Šarić-Pisker, predsjednice udruženja “Naš most”.

Pored izložbe „Moj karantin“ paralelno se putem niza online aktivnosti fokusira starija populacija, napomenula je Šarić-Pisker.

 

Izvor: zenicainfo.ba