Izložbom fotografija Mirze Agića Otvoreni Dani općine Travnik

Izložbom fotografija “Travnik moga srca”, večeras je u  JU Centar za kulturu općine Travnik, zvanično otvorena deseta, jubilarna kulturno-zabavna i sportska manifestacija Dan općine Travnik.

Izložbu fotografija travničkih motiva, Travniku i Travničanima poklonio je profesionalni fotograf iz Sarajeva, Mirza Agić , koji ističe da je serija fotografija nastala prilikom brojnih posjeta ovom gradu, te da Travnik zauzima posebno mjesto u njegovom srcu.

-U godinama iza mene mnogo puta sam sebi pokušao objasniti tu ljubav ali bezuspješno. Prilikom moje zadnje posjete, šetao sam starim dijelom grada ka Plavoj vodi. Bio je lijep, suncem okupan dan. Iznenada mi je prišla djevojčica i zamolila me da joj se potpišem u teku ali da to ne uradim njenim drugarima. Sakupljali su potpise prolaznika, takmičili se u tome i što je posebno interesantno u današnjem modernom vremenu nisu imali moblne telefone u rukama. Učinih to sa zadovoljstvom i odgovor mi je sam došao. Volim Travnik jer u njemu još ima onoga starinskog, što podsjeća na neka sretnija vremena. –  kazao je Agić.

Agić je rođen 1977. godine u Sarajevu. Pored osnovnog zanimanja u oblasti turizma, fotografijom se bavi od 2009. godine. Učesnik je nekoliko izožbi i fotografskih konkursa od kojih se može izdvojiti onaj za Najbolju fotografiju Bosne i Hercegovine iz 2010. godine gdje ulazi u užu konkurenciju. Autor je izložbe pod nazivom “Covid Diary” a koja prikazuje fotografije snimljenje na ulicama Sarajeva u martu i aprilu, 2020. godine tokom restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije COVID-19. U decembru, 2020. godine je predstavio izložbu fotografija Sarajeva pod nazivom “071”.

Ovogodišnja manifestacija koja se održava u periodu od 15. marta do 5. aprila na različitim lokacijama u Tavniku, ponudit će brojne umjetničke izložbe i performanse, promocije knjiga i pozorišnih predstava, edukativna predavanja i zabavne radionice za odrasle i najmlađe, ali i sportske aktivnosti.

Aldijana Dizdar glasnogovornica manifestacije je istaknula da je ove godine program, za razliku od prethodnih dosta skromniji, ali i da su svi događaji  prilagođeni epidemiološkim prilikama.

Dizdar je također naglasila da  je mjesec mart, poseban period u godine u Travnik jer tada ulice odišu svečarskom atmosferom, te da im je želja sugrađanima uz strogo pridržavanje svih zakonom propisanih naredbi i u ovim okolnostima omogućiti bar nakartko bezbijedan bijeg od današnje svakodnevnice.

-Travnik  na svakom koraku sam priča svoje priče.  Neiscrpno je vrelo i vječita inspiracija, a upravo večerašnja izložba fotografija, fotografa iz Sarajeva Mirze Agića nam je posebno interesentna i dragocjena, jer su travničke ljepote očarale još jednog umjetnika, kojem smo zaista zahvalni na jedinstvenom poklonu. –  kazala je na kraju Dizdar.

 

Izvor: travnik-grad.info