Muharemović: Nagrade su dokaz da neko prepoznaje i cijeni ono što radite

Glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Nusmir Muharemović na nedavnoj gala priredbi u Sarajevu, „Muškarac godine“ ponio je titulu „Glumca godine.

Veliko je to priznanje za ovog tridesetšestogodišnjeg glumca iza kojeg je godina koju su obilježile teatarske nagrade, uloga u filmu Jasmile Žbanić, te organizacija Trećeg ljetnog teatarskog festivala u Zenici.

Nusmir Muharemović kaže kako nagrade jesu važne. Dokaz je to da postoji neko ko prepoznaje i cijeni ono što radite. Nagrada za glumca godine tim prije, jer je konkurencija bila izuzetno jaka.

„Prošle godine ovu je nagradu dobio Ermin Bravo, a godinu prije Emir Hadžihafizbegović. Ja sam na vrijeme shvatio da biti izvan Sarajeva znači deset puta se više boriti da biste bili u rangu sa kolegama koji su u glavnom gradu. Nije to samo kod nas ali kada to prihvatite više vas ne frustrira i uhvatite se u koštac s tim. Ima mnogo ljudi u Zenici koji su napravili odlične karijere i to je dokaz da se može uspjeti“, kaže nam Nusmir Muharemović.

Protekla godina za Nusmira je obilježena sa tri festivalske nagrade za ulogu Gabre u predstavi BNP-a „Ravna ploča”, u režiji Lajle Kaikčije. Pamtiće je i po ulozi u filmu Jasmile Žbanić, „Kuda ideš Aida“ a koji tematizira genocid u Srebrenici. Kaže kako ga filmske kamere neće odvojiti od pozorišta.

„Igrati na filmu u BiH je incident jer se snima dva, jedan ili nijedan film godišnje. Ostaje naravno televizija ali mene neće ništa promijeniti. Ostajem što jesam i radim ono što radim. Sve uloge koje mi budu ponuđene a budu mi prihvatljive iz moje vizure, ja ću ih prihvatiti“, naglašava Muharemović.

Konačno, prošla godina donijela je i treće izdanje njegovog projekta „Ljetne večeri Studio Teatra“, koje su već prerasle u regionalni festival.

Mnogi su sumnjali u ono što smo prije tri godine započeli moj prijatelj Mirza Begović i ja. Dokazali smo da je to moguće i napravili festival koji je jedinstven u BiH. Festival na kojem učestvuju profesionalna pozorišta i to ne samo iz naše zemlje nego i Srbije i Hrvatske, a sve to na otvorenom i pod vedrim nebom. Sretan sam i ponosan što je upravo Zenica domaćin ovakvog festivala”, ističe njegov osnivač i direktor.

Ovaj mladi i energični glumac trenutno je angažovan u radu na predstavi od koje BNP puno očekuje. Radi se o ansambl predstavi „Ukulele Jam“ koju po književnom predlošku Alena Meškovića, režira Dino Mustafić.

 

Izvor: zenicainfo.ba