Mustafić na Prvoj studentskoj konferenciji: Pandemija neće uspjeti da redefiniše kulturu

Danas je počela prva bosanskohercegovačka online studentska konferencija, a “Kultura u vrijeme distance” tema je o kojoj će tokom dva dana rada, svoje radove izlagati studenti kulturalnih studij.

Danas se razgovara o podtemama „Ideniteti pod maskama“ i „Studiranje u doba pandemije“, a uvodničar je bio Dino Mustafić, bh reditelj i društveni aktivista.

“Mislim da pandemija koronavirusa neće uspjeti da redefiniše kulturu, ali nas nasilno privikava da se bez kulture može”, ističe Dino Mustafić, naglašavajući da pandemija nažalost svodi humanu komunikaciju na najnužniju, a upravo ona je temelj i cilj kulture, koja je sad svedena samo na digitalizaciju, što je uz sve tehnološke mogućnosti ipak surogat.

“Bez obzira na to, mislim da će se kultura ipak oduprijeti onome što je pošast pandemije i što će ona ostaviti u naslijeđe za sobom,  jer umjetnici su oni koji probijaju takve brane, koji uspijevaju da nađu pukotine u takvim okolnostima i ja zaista vjerujem i želim da vjerujem da će mnoga ostvarenja u domenu umjetnosti biti vrhunska umjetnička djela, koja će govoriti o ovom našem strahu i tjeskobi, te ružnom vremenu, u kojem je statistika o broju umrlih i inficiranih ušla u svakodnevnu konverzaciju i odmaknula nas od ljepote i erosa života”, pojašnjava Dino Mustafić.

Sutra, drugi dan Konferencije posvećene kulturi u vrijeme distance, razgovaraće se o podtemama „Distanca kao način života“ i „Mediji i društvene mreže u doba pandemije“.

 

Izvor: zenicainfo.ba