Muzej grada Zenice osvojio treću nagradu na konferenciji za kulturni turizam u Evropi

Muzeju grada Zenice sinoć je u Atini dodijeljena treća nagrada na 14-toj konferenciji za kulturni turizam u Evropi. Nagrada je osvojena u kategoriji više od 150 muzeja iz cijele Evrope.

Nagradu zeničkom muzeju na unaprijeđenju kulturnog turizma dodijelila je Evropska turistička mreža koja jedina panevropska organizacija koja se bavi kulturnim turizmom.

Ovo je nagrada koja se dodijeljuje u šest kategorija proteklih sedam godina. To je kategorija koja je se bavila arheološkim lokalitetima i muzejima kao kulturno-turističkim destinacijama i u takvoj konkurenciji naš je muzej dobio treću nagradu u Evropi“, ističe Vedrana Mioč, stručna saradnica za PR i marketing u Muzeju grada Zenice.

Zavrijedili smo ovu nagradu u žestokoj konkurenciji zahvaljajući našem naprednom pristupu posjetiocima i prezentaciji baštine“, kaže direktor Muzeja, Adnadin Jašarević.

Adnadin Jašarević

Naše su glavne izložbe interaktivne kao u srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk. Tamo su svi predmeti dostupni u neposrednoj komunikaciji sa posjetiocem i što je najvažnije te predmete prate virtuelni kustosi. Tamo možete slušati srednjovjekovnu muziku, muziku  koju smo mi producirali, igrati srednjovjekovne igre i štošta naučiti, naravno na zabavan način“, kaže Jašarević.

On napominje kako je Muzej grada prevazišao standardne pristupe u afirmaciji kulturno-istorijskog naslijeđa. Ova nagrada, po riječima direktora Jašarevića, Muzej grada Zenice svrstava u top tri ovakvih ustanova u Evropi što mu otvara prostor za plodonosu saradnju ali i za uspješnije kontakte sa evropskim fondovima koji finansiraju projekte iz ove oblasti.

 

Izvor: zenicainfo.ba