Noć mažoreta u Travniku

PS “MAYA”- Educational Center  po prvi put organizuje “NOĆ MAŽORETA” u Travniku. Dva dana edukacije, druženja, razmjene iskustava i novih koreografija predvodit će državne prvakinje u mažoretu iz Novog Travnika i Kiseljaka, Nikolina Lukić i Iva Kvasina. Pored edukacije, planirano je druženje djevojaka i mažoret timova.

“NOĆ MAŽORETA” održat će se petak i subotu, 28. i 29. januara/siječnja 2022. godine u Travniku, u prostorijama PS “Maya”, Aleja konzula bb. (petak od 17:00-21:00h, subota od 10:00-21h.)

Radi se o Projektu koji ima za cilj da kreira identitet travničkog mažoreta kao predstavnica Travnika. Mažoret je dio kulture koja utječe na ponašanje, stavove, bonton, vrijednosti, te kroz isti se želi pomoći u izgradnji mlađih naraštaja.

-Mažoret je vrsta umjetnosti koja ima svoja specifična pravila, načine, tehnike i sam identitet tima. Obično se gradi odjećom, uniformama koje predstavljaju obilježje grada, sredine, države i zahtijeva mnogo ulaganja. Presretne smo što imamo priliku surađivati sa Novim Travnikom i Kiseljakom. Hvala Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture, mladih i sporta SBK/KSB što su prepoznali ovu ideju i podržali je. – poručili su iz PS “Maya” tima.

-Važno nam je da razmjenjujemo iskustva, naučeno i stvaramo novu mrežu koja spaja, a ne razdvaja mlade ljude. Učimo ih kroz primjere dobre prakse da izrađuju sebe, te kvalitetno koriste svoje vrijeme odrastanja. – poručile su trenerice Nikolina i Iva.

Djevojke smatraju da je ovaj korak idealna prilika za kreiranje i Mažoret Festivala u Travniku koji je uvijek imao tradiciju spajanja glazbe i pokreta, kao i podizanje svijest o ovoj umjetnosti i u drugim gradovima Srednjobosanskog kanton.

 

Izvor: travnik-grad.info