Okončan trodnevni program “Matrice novih ekspresivnih identiteta”

Trodnevni program „Matrice novih ekspresivnih identiteta“ okončan je jučer u Muzeju grada Zenice.

Istovjetan program od danas se održava u Sarajevu. Organizator je Udruženje građana „Kreativci“ iz Zenice uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji. Mladi muzičari i likovni te primjenjeni umjetnici iz Zenice, zahvaljujući projektu Udruženja „Kreativci“, u tri dana bili su u prilici je da se upoznaju sa aktuelelnim tendencijama na kreativnoj sceni kroz predavanja dvoje autoriteta iz New Yorka, Neda Ginsburga i Jill Slaymaker.
Posebno radno i interaktivno bilo je u Muzičkoj školi uz nadahnuto predavanje Neda Ginsburga, muzičara i aranžera sa bogatom karijerom. U „Kreativcima“ se nadaju da će ovo biti prvi u nizu projekata koji će otvoriti trajnu saradnju američkih predavača sa našim mladim umjetnicima. U Muzeju grada Zenice, Jill Slaymaker je održala trodnevni ciklus predavanja i radionica o modernoj umjetnosti.

Majda Turkić iz UG „Kreativci“ i idejni tvorac projekta, ističe kako cijeli ovaj koncept za cilj ima vrhunsku umjetnost približiti mladim konzumentima u malim sredinama. Predavanja su okončana na najljepši način koncertom učenika Srednje muzičke škole koji su, uz mentorstvo Neda Ginsburga, obradili muzičke teme iz serijala filmova o Jamesu Bondu. Polaznici kursa Jill Slaymaker, ono što su naučili, predstavili su kroz prigodnu izložbu radova rađenih u maniru moderne umjetnosti.

 

Izvor: zenicainfo.ba