Onomatobleja šou u Zenici: Predstava posvećena predrasudama i stereotipima

U Domu HKD “Napredak” sinoć je održan Onomatobleja šou – satirična predstava trojice Mostaraca Nikole Rončevića, Luke Marijanovića i Omera Hodžića posvećena predrasudama i stereotipima bh. društva.

Predstava je nastala, prema riječima Marijanovića, prije dvije i po godine, prvo kao radijska emisija na Abraš radiju u Omladinskom kulturnom centru u Mostaru.
“Emisiju emitiramo i danas u istom terminu ponedjeljkom prijepodne, a prije dvije godine uoči Općih izbora smo napravili i predstavu “Izborna smutnja”, nakon čega je od emisije nastala i Onomatobleja predstava. Na turneju smo krenuli prošle godine, pandemija koronavirusa je uvjetovala pauzu i evo nas u Zenici u 37. izvođenju. Preostalo je do kraja turneje da održimo još desetak šoua”, kazao nam je Luka Marijanović, inače radijski voditelj.
Njegove kolege iz predstave, Omer Hodžić i Nikola Rončević su po zanimanju stand up komičari, odnosno profesor historije umjetnosti i filozofije i kao trojac britkog humora, obojenog često vulgarnim riječima djeluju izvaredno nasmijavajući publiku širom Bosne i Hercegovine.
Tako je bilo i večeras u Zenici. Šou je započeo Hodžić pričom o nacionalnim razlikama i u vrlo intenzivnoj interakciji s publikom.
Smatraju da se stereotipi u našoj zemlji ponajviše odnose na vjerske i nacionalne razlike i toj temi imaju, čini se bezbroj, pošalica koje su primjenljive, ne samo u Mostaru, već širom zemlje, u oba bh. entiteta.
Ulaz za njihove predstave je besplatan zahvaljući, kako kažu, njihovom sponozoru BHRI-u.