Predstava “Prah” pred zeničkom publikom

U okviru bh. turneje predstava “Prah”, koja je u svim dosadašnjim igranjima u Sarajevu i Mostaru punila sale do posljednjeg mjesta, izvedena je i pred zeničkom publikom. Novi projekat Altteatra, nastao u produkciji sa CKM-om, na repertoaru Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je bio sinoć u 19:30 sati.

Duodramu mađarskog autora Györgya Spiróa, režirao je Miralem Zupčević, a u glavnim ulogama bračnog para koji živi na rubu materijalne i moralne egistencije publika ima priliku gledati dvoje vrsnih glumaca: Gordanu Boban i Mirsada Tuku.

Prema riječima producenta predstave, Slavena Vidaka, njena specifičnost je u glumačkoj igri i filigranski građenim karakterima, što je publika već u prvim izvedbama prepoznala i ovacijama nagradila.

“Već za premijerno ali i naredna četiri igranja tražila se karta više, a publika je sjajno reagovala svaki put. Mislim da imamo hit, ne u smislu populističke predstave, nego komada koji će ljudi gledati najmanje deceniju”, izjavio je Slaven Vidak, direktor produkcije Altteatar.

Ova drama s elementima komedije, u kojoj se jedna obična porodica svakodnevno suočena sa siromaštvom i čamotinjom, iznenadno susreće sa neočekivanim bogatstvom – glavnim dobitkom na lotu, donosi mnogo samorazotkrivanja.

“Priča koju donosimo, šta sve čovjeku pada na pamet kada u dom uđe materijalni dobitak, koliko mašte i snova s jedne, a strahova i paranoje sa druge strane se javi je situacija u kojoj će se moći prepoznati dosta ljudi” izjavio je Tuka.

U predstavi Prah likovi nemaju imena, već su prikazani kao “tipski muškarac i žena”, koji prolaze kroz katarzu kako bi otkrili vlastitu suštinu, kao i suštinu međusobnog odnosa.

“Publika lijepo reaguje na dijelove koje smo pikirali ali i na neke druge gdje nismo očekivali reakciju i to je sjajno”, izjavila je Boban, zahvalivši se reditelju predstave, Miralemu Zupčeviću, koji ih je kao izvrstan profesor glume kroz proces nastanka vodio sa izuzetnom strašću.

Nakon Zenice, predstava će danas biti zvedena i u Narodnom pozorištu Tuzla, a ekipa se uskoro sprema i za regionalnu turneju. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš, muziku Irena Popović Dragović, a dizajn plakata Naida Begović Čelik.