Predstava „Ravna ploča“ ovog četvrtka u BNP-u Zenica

Predstava „Ravna ploča“ u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, nastala prema tekstu bosanskohercegovačkog dramskog pisca Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije, bit će izvedena pred zeničkom u publikom u četvrtak, 8. oktobra u 19:30 sati.

Predstava “Ravna ploča” je od svoje premijerne izvedbe osvojila čak devet prestižnih festivalskih nagrada u Brčkom, Konjicu i u Zenici. Tematizira sudbinu žene u konzervativnoj hercegovačkoj sredini koja se nije uklapala u ustaljene norme, a što ju je značajno obilježilo i udaljilo od zajednice. Sa druge strane, predstava govori i o prevelikoj majčinskoj brizi i ljubavi čiji učinci nisu uvijek najbolji za dijete.

U predstavi, pored zeničkih glumaca Nusmira Muharemovića, Roberta Krajinovića, Muhameda Bahonjića, Predraga Jokanovića i Zlatana Školjića, ansamblu se pridružila i Gordana Boban, glumica Kamernog teatra 55 Sarajevo, kojoj je povjerena glavna uloga.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a kompozitor je Igor Kasapović. Za scenski pokret je bio zadužen Thomas Steyaert.

U utorak, 13. oktobra sa početkom u 18 sati na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će biti izvedena predstava za djecu “Ježeva kućica” prema tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Dječije, omladinske i lutkarske scene zeničkog BNP-a sa Kulturno-sportskim centrom Kakanj i Centrom za kulturu Zavidovići.

Sve programske aktivnosti u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica se održavaju u skladu sa higijensko-epidemiološkim preporukama Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

 

Izvor: zenicainfo.ba